Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bola vyvinutá látka s automatickým chladením tela nositeľa

Bola vyvinutá látka s automatickým chladením tela nositeľa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka technológiám získava aj oblečenie čoraz šikovnejšie vlastnosti, no základná funkcia, ako je schopnosť sa ohriať alebo schladiť podľa potreby, zostáva nevyriešená. Teda až doteraz. Vedci totiž vyvinuli nový materiál, ktorý vníma ľudské teplo a automaticky upraví to, koľko tepla zachytí alebo prepustí.

Vedeckí pracovníci z univerzity v Marylande vytvorili tkaninu, z ktorej by dalo vyrábať oblečenie schopné automaticky reagovať na infračervené žiarenie. To je hlavným spôsobom, akým ľudské telo uvoľňuje teplo, ktoré sa dostane do vonkajšieho prostredia.

Tkaninové vlákna sú vyrobené z dvoch rôznych syntetických materiálov, jeden pohlcuje vodu a druhý ju odpudzuje, pričom oba materiály sú potiahnuté uhlíkovými nanotrubičkami. Myšlienkou toho celého je, že keď sa voda (čiže ľudský pot) absorbuje polovicou každého vlákna, naruší ich a tie sa k sebe priblížia. To umožní tkanine, aby nositeľa ochladila dvomi spôsobmi naraz.

Vedci vyvinuli nový materiál, ktorý vníma ľudské teplo a automaticky upraví to, koľko tepla zachytí alebo prepustí.

Po prvé, póry materiálu sa otvoria, čo umožňuje väčší únik tepla. Po druhé, aktívnejšie chladenie spôsobí priblíženie uhlíkových nanotrubičiek. Elektromagnetické spojenie trubičiek umožní absorbovať infračervené žiarenie s účinnosťou až o 35 percent vyššou a vytiahne tak viac tepla z tela nositeľa.

Tím vedcov tvrdí, že takáto dynamická infračervená brána vytvára tkaninu, ktorá je prvým naozajstným obojsmerným regulátorom telesného tepla. Všetky materiály sú pritom ľahko dostupné a nanášanie uhlíkových nanotrubičiek môže prebiehať počas bežného procesu farbenia látky.

Tkaninové vlákna sú vyrobené z dvoch rôznych syntetických materiálov, jeden pohlcuje vodu a druhý ju odpudzuje, pričom oba materiály sú potiahnuté uhlíkovými nanotrubičkami.