Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najmenší pixel na svete by mohol tvoriť obrovské flexibilné displeje

Najmenší pixel na svete by mohol tvoriť obrovské flexibilné displeje
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Displeje smartfónov by sa dali považovať za zázrak modernej doby, keďže obsahujú milióny pixlov uložených na ploche len niekoľkých centimetrov. No aj to môže byť čoskoro zastaraná technológia. Vedci totiž vytvorili najmenšie pixle na svete, ktoré sú asi milión krát menšie ako tie v smartfónoch.

Srdcom najmenšieho pixla na svete je niekoľko nanometrové zrnko zlata. To sa potiahne aktívnym polymérom nazývaným ako polyanilín. Potom sa to celé umiestni na reflexný povrch, ktorý pod každým pixlom zachytáva častice svetla. Princíp je založený na tom, že keď sa polymér elektricky prepína, dochádza k jeho chemickej zmene a tým sa zase mení farba pixlu.

Tieto miniatúrne pixle môžu byť tiež vyrábané pomerne ľahkým a finančne nenáročným spôsobom. Zlato sa môže potiahnuť aktívnym polymérom vo výrobnej kadi a potom sa dá nastrekovať na flexibilný povrch s takmer ľubovoľnou veľkosťou. Pixle sú dostatočne jasné, aby sa dali vidieť na priamom slnku, a keď sa pixel prepne na určitú farbu, drží túto farbu, kým nedostane znova pokyn na jej prepnutie. Vďaka tomu sú nové pixle potenciálne veľmi energeticky efektívne, pretože statický obraz „zmrazený“ na displeji nepoužíva žiadnu energiu.

Vedci z univerzity v Cambridge vytvorili najmenšie pixle na svete, ktoré sú asi milión krát menšie ako tie v dnešných smartfónoch.

Podľa vedcov z univerzity v Cambridge umožňuje fyzika svetla na nanoúrovni prepínanie farieb, aj keď je menej ako desatina povrchu potiahnutá aktívnymi pixlami. Je to možné preto, že pri použití rezonančnej zlatej architektúry je zdanlivá veľkosť každého pixlu pre svetlo mnohonásobne väčšia ako je ich skutočná fyzická plocha.

Tím výskumníkov tvrdí, že tento dizajn aktívnych pixlov môže byť zväčšený oveľa viac ako dnešné bežné displeje a reklamné tabule. Nové pixle by sa tak mohli v budúcnosti dať použiť napríklad v obrovských flexibilných displejoch, ktoré by mohli pokrývať aj celé budovy. A to za zlomok nákladov na výrobu a prevádzku. Mohli by tiež viesť k aktívnym maskovacím materiálom, populárne nazývaným aj ako „neviditeľné plášte“.