Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okenná fólia, ktorá reguluje vnútornú teplotu pomocou slnečnej energie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédski vedci z univerzity Chalmers už pred niekoľkými rokmi predstavili systém MOlecular Solar Thermal (skrátene MOST), ktorý dokáže slnečnú energiu ukladať do kvapalného média a neskôr ju uvoľniť ako teplo. Táto technológia bola teraz aplikovaná na číru okennú fóliu, ktorá by sa dala využiť v energeticky úsporných budovách.

Technológia MOlecular Solar Thermal funguje na princípe takzvanej norbornadiénovo-kvadricyklónovej molekuly, ktorá mení svoje chemické väzby. Novo vyvinutá priehľadná polymérová fólia na okno má oranžovo žltú farbu, ak nie je priamo vystavená slnečnému žiareniu. Fólia bola otestovaná v kancelárii profesora Kaspera Moth-Poulsena, vedúceho výskumu na univerzite Chalmers.

Keď ráno vyjde slnko a jeho lúče zasiahnu materiál, väčšina slnečnej energie zo slnečného svetla je absorbovaná molekulou v okennej fólii. Presnejšie povedané, molekula zachytáva niektoré prichádzajúce fotóny, čo spôsobí, že sa dočasne stane iným typom molekuly s presne rovnakými atómami, ale v inom usporiadaní. Výsledkom je, že sa predtým sfarbená fólia zmení na číru a zároveň zabráni preniknutiu väčšiny slnečného tepla do miestnosti. Interiér tak zostane chladnejší, čím sa môže znížiť potreba použitia klimatizácie.

Vďaka molekulárnej technológii MOST dokáže okenná fólia prostredníctvom slnečnej energie regulovať vnútornú teplotu v miestnosti.

Vo večerných hodinách, kedy slnečné lúče už nedopadajú na okennú fóliu, sa molekula vráti do svojej predchádzajúcej podoby a uvoľňuje uloženú energiu vo forme tepla do miestnosti počas až 8 hodín. Tým za zase znižuje potreba vykurovania budovy počas chladnejších nocí.

Vedci momentálne pracujú na zvyšovaní koncentrácie molekuly vo fólii a znižovaní výrobnej ceny. Predpokladajú, že tieto ciele sa im podarí naplniť v relatívne krátkom časovom období s tým, že komerčne dostupná verzia fólie pre okná by potom mala byť čoskoro dostupná.