Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Daimler posiela vodičov kamiónov na virtuálnu jazdu do budúcnosti

Daimler posiela vodičov kamiónov na virtuálnu jazdu do budúcnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári zo spoločnosti Daimler Truck pripravili mobilný simulátor nákladných vozidiel, ktorý vodičom poskytne v prostredí virtuálnej reality náhľad na pripravované technológie. Tím bude jazdiť so špeciálne vybaveným vozidlom Mercedes-Benz triedy V a na odpočívadlách na hlavných dopravných trasách v okolí Stuttgartu v Nemecku bude zisťovať názory vodičov kamiónov na tieto technológie.

Myšlienkou celého projektu je poskytnúť vývojárom spätnú väzbu priamo od čo najväčšieho počtu profesionálnych vodičov nákladných vozidiel v čo najkratšom čase. Laboratórium na kolesách obsahuje systémový simulátor, ktorý bol stlačený do zadnej časti vozidla Mercedes-Benz triedy V a bude demonštrovať prototypové operačné menu a aplikácie založené na existujúcich systémoch v nákladných vozidlách Mercedes-Benz Actros, ktoré koncom mája vstúpili do sériovej výroby.

Kokpit Actrosu má dve interaktívne obrazovky, ktoré slúžia ako multimediálne centrum, ktoré podporuje vodiča cez smartfón a integované aplikácie. Multifunkčné dotykové plochy na volante umožňujú vodičovi navigáciu v menu na obidvoch displejoch bez toho, aby zložil ruky z volantu.

Prototypové laboratórium je umiestnené vo vozidle Mercedes-Benz triedy V.

Vybraní profesionálni vodiči kamiónov budú môcť otestovať budúce technológie v prostredí virtuálnej reality.

Počas projektu prototypového laboratória na kolesách dostanú vybraní vodiči kamiónov zariadenie pre zobrazenie virtuálne reality, ktoré ich prenesie do 3D kokpitu nákladného vozidla a budú v ňom čeliť rôznym jazdným situáciám. Pocit realizmu umocňuje skutočný multifunkčný volant, ako je ten v nákladnom vozidle Mercedes-Benz Actros. Vodiči po testovacích jazdách budú požiadaní tímom vývojárov, aby poskytli informácie o používateľskej prívetivosti a funkčnosti navigácie v menu na obrazovkách a ako im vyhovuje portfólio aplikácií.

Ukážka zo simulátora jazdy v kamióne v prostredí virtuálnej reality.

Hoci dvaja inžinieri zo spoločnosti Daimler Truck budú monitorovať každú testovaciu jazdu, virtuálny simulátor bol vybavený senzormi pre zaznamenávanie pohybu vodičov. Každá testovacia jazda trvá približne 20 minút a môže sa uskutočniť bez toho, aby vodič kamiónu musel odovzdať osobné alebo odborné informácie. Podľa spoločnosti Daimler táto spätná väzba od profesionálnych vodičov kamiónov im pomôže pri budúcom vývoji systémov.

Ukážka zo simulátora jazdy v kamióne v prostredí virtuálnej reality.