Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický systém využíva strojové učenie pre zber ľadového šalátu

Robotický systém využíva strojové učenie pre zber ľadového šalátu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri z Cambridgeskej univerzity vyvinuli robota pre zber zeleniny, ktorý dokáže samostatne identifikovať a zbierať ľadový šalát, jednu z najviac náročných plodín pre ručný zber. Robot bol vyškolený prostredníctvom algoritmu strojového učenia, vďaka čomu vie v rôznych poveternostných podmienkach rozlíšiť zdravé šaláty pripravené na zber.

Poľnohospodárstvo je jednou z oblastí, ktorá vždy rada prijala nové technologické pokroky. Niektoré plodiny, ako pšenica alebo zemiaky, sa dajú pomerne ľahko zberať mechanicky vo veľkom meradle, no iné plodiny si stále vyžadujú náročný ručný zber. Vyvinutie autonómneho robotického systému pre zber takýchto plodín sa ukazuje pritom ako neuveriteľne náročná úloha, no už v poslednej dobe vidíme prvé sľubné výsledky, ako je napríklad robot pre zber malín.

Ľadový šalát tiež patrí medzi plodiny odolávajúce automatizácii a jeho zber si stále vyžaduje ľudských pracovníkov. No to by sa v budúcnosti mohlo konečne zmeniť, aj vďaka výskumníkom z Cambridgeskej univerzity, ktorí pracujú na robotickom systém pre zber šalátu. Nevýhodou zberu šalátu je, že sa musí odstrihávať v presnom bode, čo predstavuje výzvu pre vizuálny systém robota, ktorý musí vyhľadať hlávku šalátu v mori zelených listov.

Robotický systém Vegebot dokáže vďaka algoritmu strojového učenia rozpoznať a zberať zdravé hlávky ľadového šalátu.

Preto bol vyvinutý algoritmus strojového učenia, ktorý potom vyškolil robotický systém. Najskôr na snímkach šalátov a potom aj na skutočných plodinách v laboratórnych podmienkach. Neskôr bol robotický systém presunutý do terénu, aby sa naučil vzhľad hláv šalátu pri zbere v rámci rôznych poveternostných podmienok.

Ďalšou výzvou pre inžinierov bolo vytvoriť spôsob, ako zabezpečiť, aby robot mohol rezať a vyberať jednotlivý šalát s presnosťou potrebnou na udržanie dĺžky stonky v súlade s obchodnými normami. Bolo preto na mieru vytvorené uchopovacie robotické rameno, ktoré je vybavené kamerou v blízkosti osadeného noža, aby bol rez hladký a na správnom mieste.

Výsledný stroj dostal názov Vegebot a počas testov preukázal pôsobivé výsledky identifikácie, s mierou úspešnosti až 91 percent. Robotický systém si ešte bude vyžadovať viacero úprav a vylepšení, kým sa bude dať nasadiť do komerčného prostredia. Jedným z problémov je vysoká miera poškodenia hlávok šalátu pri zbere, okolo 38 percent, takže značný objem zozbieraných šalátov nespĺňal štandardy supermarketov, no stále boli jedlé. Ďalšou prekážkou je rýchlosť systému, Vegebot v priemere potrebuje 32 sekúnd na zber jednej hlávky šalátu, čo je oveľa pomalšie ako dosahuje priemerný ľudský zberač.