Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové antibakteriálne plomby môžu zamedziť vzniku ďalšieho kazu

Nové antibakteriálne plomby môžu zamedziť vzniku ďalšieho kazu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyplnenie zubu plombou nemusí vždy znamenať koniec problémov, pretože sa baktérie môžu niekedy dostať medzi výplň a povrch zubu. To môže spôsobiť vznik ďalšieho kazu. Nový antibakteriálny výplňový materiál by však mohol tomu zabrániť a udržať tak ošetrený zub dlhšie zdravý.

Treba poznamenať, že toto nie prvý materiál plomby, ktorý zabíja baktérie, no väčšina ostatných funguje na pomalom uvoľňovaní antibakteriálnych látok do úst. Tieto chemikálie môžu byť toxické pre susedné tkanivo a môžu prispievať aj k antibakteriálnej rezistencii. Okrem toho sa vplyvom chemikálií môžu plomby časom poškodiť.

S ohľadom na tieto obmedzenia, tím výskumníkov z izraelskej univerzity v Tel Avive začal s vývojom nového antibakteriálneho materiálu, ktorý je založený na kompozite zubnej živice, do ktorej bola pridaná modifikovaná aminokyselina známa ako fmoc-pentafluóro-L-fenylalanín. Tá zostáva vo vnútri živice a má nanoštruktúru, ktorá rozvráti vonkajšie membrány baktérií spôsobujúcich kaz, ktoré s ňou prídu do styku, a tým ich aj zabíja.

Okrem toho je nová antibakteriálna živica aj estetickejšia na rozdiel od starších amalgámových plomb a navyše je i mechanicky tuhá. Predtým vyvinuté antibakteriálne regeneračné materiály mali problém s mechanickou pevnosťou práve kvôli prítomnosti chemických zlúčenín v nich.

Podľa vedcov má nová antibakteriálna zložka vo výplňovom materiáli vysokú čistotu, nízke výrobné náklady, jednoducho sa aplikuje do plomb na báze živice a jej biologická kompatibilita umožňuje ľahké nasadenie ako klinicky dostupného kompozitu s antibakteriálnymi účinkami.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).