Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Novoobjavené bunky pomáhajú liečiť zjazvené srdcia

Novoobjavené bunky pomáhajú liečiť zjazvené srdcia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Srdce je životne dôležitý orgán v našom tele, no má pomerne veľké problémy s liečbou zranení. Vedci z univerzity v Calgary však našli doteraz neidentifikovanú populáciu buniek v tekutine, ktorá obklopuje srdce. Tieto bunky zrejme pomáhajú liečiť poškodený srdcový sval.

Kardiovaskulárne choroby sú dnes hlavnou príčinou úmrtí po celom svete. Aj keď človek prežije prvotnú zástavu srdca, tento orgán má problémy sa správne uzdraviť. Výsledkom je jazvové tkanivo, ktoré brzdí schopnosť srdca pumpovať krv a narastá tak pravdepodobnosť ďalších srdcových záchvatov.

Výskum sa preto zameral na hľadanie spôsobov, ako účinnejšie liečiť ľudské srdce. Už teraz existuje niekoľko sľubných riešení. No v novej štúdii sa tím vedcov z univerzity v Calgary presunul mimo srdca a zameral sa na obal obklopujúci srdce, ktorý je naplnený tekutinou. Táto takzvaná perikardiálna tekutina zvlhčuje srdce, aby mohlo hladko biť po dlhé roky. Vedci v tejto tekutine objavili novú populáciu buniek, ktoré prirodzeným spôsobom pomáhajú zaceliť poškodenia po zástave srdca.

Tím vedcov z univerzity v Calgary objavil populáciu buniek v tekutine obklopujúcej srdce, ktoré zrejme pomáhajú liečiť poškodený srdcový sval po infarkte myokardu.

Počas testov na laboratórnych myšiach si tím všimol, že bunky nazývané ako makrofágy perikardiálnej dutiny Gata6+ sa zhromaždili okolo miesta poranenia po infarkte a zdalo sa, že vstupujú do srdcového tkaniva, aby prerobili jeho štruktúru. Vedci potom odstránili srdcový obal a tekutinu z iných myší a zistili, že okolo ich srdca sa vytvára omnoho viac jaziev.

Tím uviedol, že špecifické bunky sa nachádzajú aj v perikardiálnej tekutine u ľudí. To znamená, že budúce štúdie by mohli nájsť spôsob, ako ich použiť pre zlepšenie zotavenia srdca u ľudí po infarkte myokardu.