Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bioroboty vyrobené zo svalov sú poháňané neurónmi a svetlom

Bioroboty vyrobené zo svalov sú poháňané neurónmi a svetlom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Miniatúrne mäkké roboty, ktoré dokážu bezpečne prechádzať biologickým prostredím, ako je ľudské telo, by mohli znamenať významný pokrok v zdravotníctve. No zabezpečiť, aby sa mohli ľahko pohybovať je náročnou úlohou. Vedci z univerzity v Illinois však opisujú možnosti biohybridných robotov, ktoré sú poháňané iba kombináciou svalového tkaniva, motorických neurónov a svetla.

Tím vedcov z univerzity v Illinois skúma tieto možnosti už nejaký čas. V poslednej dekáde publikovali niekoľko štúdií, ktoré opisujú syntetické bioroboty, ktoré používajú integrované srdcové bunky, ktoré pulzujú a svetlo, čo im umožňuje samostatne sa pohybovať. Prvá štúdia úspešne ukázala, že roboti s jedných chvostom, ktorým vzorom boli bunky spermií, by v skutočnosti mohli plávať. No tieto roboty nie sú schopné vnímať okolité prostredie a nerobia žiadne rozhodnutia.

Vedci pokračovali v práci a hľadali tieto schopnosti. Výsledkom je nový dizajn biorobota, ktorý má dva chvosty namiesto jedného. Skladá sa pritom z mäkkej konštrukcie, ktorá slúži ako lešenie pre potiahnutie kostrovým svalovým tkanivom a motorickými neurónmi reagujúcimi na svetlo, ktoré pochádzajúcich z kmeňových buniek myší. Keď sú neuróny vystavené svetlu, aktivujú sa a dajú signál svalovému tkanivu, aby začalo poháňať robota dopredu.

Vedci z univerzity v Illinois opisujú možnosti biohybridných robotov, ktoré sú poháňané iba kombináciou svalového tkaniva, motorických neurónov a svetla.

Použitie svalového tkaniva na poháňanie biorobotov bolo charakteristickým znakom už predchádzajúcej práce tímu a dáva zmysel aj v prípade najnovšej generácie biorobotov. Je totiž úplne biologicky odbúrateľné a môže sa rozširovať a sťahovať bez potreby externej batérie alebo napájania. Predchádzajúce verzie používali na spustenie tohto procesu elektrické signály a ich nahradenie neurónmi bolo dlhodobým cieľom tímu.

Vedci dúfajú, že uvedením ich biohybridného robotického plavca do činnosti sa otvorí cesta pre vývoj v oblasti biohybridných robotických platforiem. Tie môžu poslúžiť ako modely pre hlbšie porozumenie riadenia pohonu a mohli by mať v budúcnosti potenciálne široký dopad na rozvoj v robotike, bioinžinierstve a medicíne.