Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultra tenká optická šošovka môže viesť k ešte tenším smartfónom

Ultra tenká optická šošovka môže viesť k ešte tenším smartfónom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa výrobcovia neustále snažia vyrábať smartfóny čo najtenšie a najľahšie, obmedzujú ich optické sklenené šošovky v objektívoch fotoaparátov. Teraz však vedci vyvinuli plochú optickú šošovku, ktorá má hrúbku jednej tisíciny a stotinu hmotnosti bežného modelu.

Šošovky v digitálnych fotoaparátoch zvyčajne pracujú ako jedna súdržná jednotka, pričom šošovky ohýbajú prichádzajúce svetlo tak, aby dopadalo na snímací senzor. Z tohto dôvodu sú šošovky v smartfónoch spravidla hrubé minimálne dva milimetre.

Vedci z Utahskej univerzity sa to rozhodli zmeniť a vytvorili prototyp optickej šošovky, ktorý je zložený z radu mikroštruktúr. Každá z týchto štruktúr slúži ako akási mini šošovka, ohýbajúca svetlo tak, aby ho zamerala na jednu časť snímača vo fotoaparáte. Všetky tak svojou časťou prispievajú k vytvoreniu jedného obrazu. Vedci hovoria, že si tieto mikroštruktúry môžeme predstaviť ako „veľmi malé pixely v šošovke. Čiže nie sú to šošovky samé o sebe, ale všetky pracujú spoločne tak, aby pôsobili ako šošovky“.

Vedci z Utahskej univerzity vytvorili prototyp ultra tenkej plochej optickej šošovky.

Kvalita obrazu je podobná ako pri bežných šošovkách, no zariadenie z Utahskej univerzity má hrúbku iba niekoľko mikrónov, čo je dvadsatina hrúbky ľudského vlasu. Tradičné kvalitné šošovky musia byť vyrobené z relatívne ťažkého a drahého skla, zatiaľ čo plochá šošovka je vyrobená z lacnejšieho plastu.

Ďalšou výhodou je, že nová šošovka je schopná zachytiť aj vlnové dĺžky infračerveného svetla. Vďaka tomu by sa dala použiť v ľahších a lacnejších systémoch pre nočné videnie v smartfńoch, dronoch alebo dokonca vojenských okuliaroch.