Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľná technológia Tip-Tap pre bezdotykové ovládanie počítača

Nositeľná technológia Tip-Tap pre bezdotykové ovládanie počítača
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vzhľadom na to, že je dôležité udržiavať sterilitu na operačnej sále, určite by sa chirurgovia nemi dotýkať špinavých dotykových obrazoviek. Nové bezdrôtové nositeľné vybavenie by im však mohlo umožniť ovládanie digitálneho obsahu, napríklad prezeranie predoperačných schém, bez toho, aby sa dotkli obrazovky.

Prototyp špeciálneho nositeľného zariadenia s názvom Tip-Tap bol vyvinutý na kanadskej univerzite vo Waterloo. Prototyp sa aplikuje vo forme „elektronického tetovania“, vďaka čomu sa dá ľahko naniesť na povrch jednorazových chirurgických rukavíc alebo sa nanáša priamo na pokožku. Zariadenie pozostáva z upraveného lacného RFID štítku, v ktorom je anténa rozdelená do dvoch samostatných prúžkov. Jeden je umiestnený na palci, zatiaľ čo druhý vedie pozdĺž ukazováka.

Každý z týchto prúžkov obsahuje rad troch čipov. Používateľ sa tak môže rôznymi spôsobmi dotýkať prúžkami na palci a ukazováku, čím uvedie akýkoľvek čip na jednom z prúžkov do kontaktu s akýmkoľvek iným čipom na druhom prúžku. V závislosti od toho, ktoré dva čipy sú v kontakte, sa vytvorí odlišný elektrický signál.

Podobne ako iné RFID štítky, ani tento konkrétny nevyžaduje batériu alebo pevné zapojenie k zdroju energie. Namiesto toho je jeho anténa dočasne napájaná rádiovým signálom z čítacieho zariadenia, napríklad z tabletu alebo počítača. Týmto spôsobom môže nositeľné zariadenie Tip-Tap prenášať svoje elektrické signály do takéhoto zariadenia, kde sa transformujú na rôzne príkazy, ktorými sa ovláda zobrazený obsah na displeji.

Nositeľná technológia Tip-Tap pre bezdotykové ovládanie počítača.