Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lepivá chirurgická páska zapláta orgány a odstráni sa na požiadanie

Lepivá chirurgická páska zapláta orgány a odstráni sa na požiadanie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci nám náplasti pomáhajú s hojením rán, ich odtrhnutie z pokožky môže byť bolestivé. No a teraz si predstavte, že takúto náplasť by ste mali na srdci alebo na pľúcach. Vedci z MIT však vyrobili špeciálnu chirurgickú pásku, ktorá sa prilepí na mokré povrchy, ako sú orgány. A čo je ešte dôležitejšie, dá sa bezpečne odstrániť, keď už nie je potrebná.

Bežné lepivé materiály sa nelepia dobre na mokré povrchy. Pred rokom sa preto tím vedcov z MIT rozhodol vytvoriť nový typ chirurgickej pásky, ktorá to dokáže. Bola vyrobená z materiálu nazývaného ako kyselina polyakrylová, ktorý je zaliaty chemickými zlúčeninami známymi ako NHS estery. Celé to potom funguje tak, že samotný materiál absorbuje nadbytočnú tekutinu a vytvára jemné vodíkové väzby k tkanivu. Estery potom pomáhajú vytvárať silnejšiu väzbu s proteínmi na povrchu tkaniva.

Nová náplasť fungovala dobre, ale vyskytol sa jeden vážny problém. Ak už bola prilepená, tak bola prilepená naozaj silno. Na rozdiel od pokožky, kde je jej odtrhnutie len krátko bolestivé, pri orgánoch to môže spôsobiť vážne poškodenia.

Teraz v novej štúdii sa rozhodli vedci vyvinúť spôsob, ako bezpečnejšie odstrániť túto chirurgickú náplasť. Aby sa to podarilo, pridali disulfidovú spojovaciu molekulu, ktorá môže nielen vytvárať silné väzby s tkanivovými proteínmi, ale môže tieto väzby aj uvoľňovať, pokiaľ sa vystaví určitým redukčným činidlám.

Schéma, ktorá znázorňuje ako sa aplikuje a odstraňuje nový typ chirurgickej pásky.

Tím vsadil na takzvaný glutatión, ktorý by nielenže mohol účinne znižovať disulfidové väzby, ale sa prirodzene vyskytuje v mnohých bunkách v tele, takže je bezpečný na použitie. Vedci pridali aj nálev z bežnej jedlej sódy, aby sa prerušili vodíkové väzby samotnej chirurgickej náplasti. Následne všetko zmiešali v soľnom roztoku, ktorý sa potom môže nastriekať na náplasť v tele. Počas testov experimentoval tím s rôznymi koncentráciami každej zložky a roztok striekali na vzorky náplastí, ktoré boli aplikované na orgány ošípaných, ako sú srdce, pľúca a črevá.

Nakoniec sa vedci dopátrali k funkčnému výsledku. Bez ohľadu na to, ako dlho bola chirurgická páska prilepená na orgáne, po nástreku roztokom sa vo všetkých prípadoch dala ľahko odstrániť. Celá práca pritom trvala asi päť minút.

Vedci dúfajú, že v budúcnosti by sa mohla dať ich chirurgická náplasť využiť napríklad na ošetrenie krvácania a netesnosti čriev.

Vedci z MIT vytvorili super-lepivú chirurgickú pásku, ktorá sa dá nalepiť na ľudský orgán a bezpečne z neho odstrániť, keď už nie je potrebná.