Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biopasta na báze dreva ako ekologickejšia cesta pre 3D tlač

Biopasta na báze dreva ako ekologickejšia cesta pre 3D tlač
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V prírodnom stave je lignín pevne zosieťovaný organický polymér, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zvyšovaní tuhosti rastlín a stromov. Pri výrobe papiera však množstvo lignínu končí ako odpad. Nemeckí vedci preto vyvinuli technológiu pre výrobu biopasty na báze lignínu, ktorá je vhodná pre 3D tlač.

Niekoľko výskumných skupín skúmalo spôsoby recyklovania lignínu na použitie v iných výrobkoch, napríklad pre zosilnenie tuhosti betónu alebo ako prímes k uhlíkovým vláknam. V súčasnom stave je však väčšina stále spaľovaná na výrobu bioenergie, ako súčasť procesu výroby papiera. To ponecháva veľa príležitostí pre nové metódy recyklácie a opätovného použitia tohto organického polyméru.

Tím vedcov z Freiburgskej univerzity experimentoval s materiálom biopasty, ktorý preskúmal iný výskumný tím už v 80. rokoch. Tento materiál bol vyrobený z tekutých kryštálov na báze celulózy, ďalšej kľúčovej zložky biomasy a lignínu. Výskumníci zistili, že kryštály dokážu zaistiť tuhosť pasty, zatiaľ čo lignín pôsobí ako lepidlo, ktoré drží všetko pohromade.

Vedci vytvorili biopastu na báze lignínu, ktorá sa môže stať ekologickým materiálom pre 3D tlač ľahkých štruktúr.

Experimenty priviedli tím k zisteniu, že by mohli vylepšiť vlastnosti tejto biopasty, vďaka ktorým sa stane rigidnejšia alebo flexibilnejšia, v závislosti od orientácie lignínu a pomeru materiálov. Výsledkom práce nemeckých vedcov je viskózna biologická pasta, ktorá je vyrobená z polovice z lignínu a z polovice z celulózy. Táto biopasta sa dá ľahko spracovať, čo z nej robí ideálne riešenie pre vytváranie ľahkých štruktúr prostredníctvom technológie 3D tlače.

Doteraz tím používal na výrobu svojej biopasty lignín z bukových stromov. Ak by pochádzal z iných rastlín, vlastnosti konečného materiálu by sa mohli mierne líšiť. Jedným z ďalších krokov v budúcom výskume je cieľ preskúmať to, ako do procesu začleniť lignín, ktorý je odpadovým produktom z papierenského priemyslu.