Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technologická maska Chesma sleduje pohyb očí spiaceho nositeľa

Technologická maska Chesma sleduje pohyb očí spiaceho nositeľa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri sledovaní pohybov očí spiacej osoby je zvyčajne potrebné prilepiť na tvár drôtové elektródy. Čoskoro však túto prácu môže vykonať nenápadná pružná maska, ktorá navyše meria aj srdcovú frekvenciu nositeľa.

Bežne sa na sledovanie nočných pohybov očí používa technika známa ako elektrooculografia. Zahŕňa pár elektród, ktoré sa lepia na kožu nad a pod alebo na obidvoch stranách očí pacienta. Keď sa oko pohybuje hore a dole alebo zo strany na stranu, jeho rohovka a sietnica sa posúvajú bližšie ku každej elektróde alebo ďalej od nej. Pretože elektrické polia rohovky a sietnice sa navzájom líšia, elektródy sú schopné zachytením zmien v detegovaných elektrických signáloch určiť, akým smerom je oko vzhľadom k nim.

Sledovanie takýchto pohybov môže byť dôležitou súčasťou štúdií o spánku, pretože umožňuje lekárom vedieť, kedy je pacient v spánkovej fáze REM. Väčšina ľudí však ťažko spí s elektródami prilepenými na ich citlivej pokožke tváre a s viacerými drôtmi, ktoré vedú od ich tváre do meracieho prístroja. Zmeniť to chce práve experimentálna nová maska nazvaná ako Chesma.

Experimentálna maska Chesma pre sledovanie pohybu očí spiacej osoby.

Bola vyvinutá medzinárodným konzorciom vedeným Univerzitou v Massachusetts Amherst a na svojej spodnej strane obsahuje niekoľko vstavaných elektród. Tie sú vyrobené z mäkkého, prispôsobivého polymérneho hydrogélu, ktorý je kombinovaný s vodivými striebornými vláknami a jednoducho sa tlačia proti pokožke, keď sa maska nosí na tvári. Zariadenie navyše obsahuje tlakový senzor, ktorý je uložený tak, aby bol proti tepne a mohol tak monitorovať srdcovú frekvenciu nositeľa, čo je ďalší dôležitý faktor v štúdiách o spánku.

Testy preukázali, že elektródy sú veľmi trvanlivé, zostávajú pripevnené a funkčné aj po 15 cykloch prania masky. Nie sú tiež nepriaznivo ovplyvnené usadením z kozmetiky alebo biologického odpadu z pokožky a vydržia takmer 40 hodín bez vyschnutia. Keď vyschnú, môžu sa znova zjemniť a dostať do podoby podobnej gélu jednoduchým pridaním niekoľkých kvapiek. z vody.

V súčasnosti má batéria v zariadení výdrž asi osem hodín používania na jedno nabitie. Predpokladá sa však, že ako náhle sa táto technológia bude ďalej rozvíjať, výdrž batérie by sa mohla vyšplhať až na tri dni. Finálna verzia by sa okrem analýzy spánku mohla dať použiť aj na iné aplikácie, napríklad ako nástroj pre sledovanie smeru pohľadu nositeľa počas hrania hier, ktoré sú založené na virtuálnej realite.

Experimentálna maska Chesma pre sledovanie pohybu očí spiacej osoby.