Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčší obrazový snímač na svete bude odkrývať tajomstvá vesmíru

Najväčší obrazový snímač na svete bude odkrývať tajomstvá vesmíru
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zobrazovací prístroj novej generácie, ktorý bol skonštruovaný na skúmanie najväčších záhad vesmíru, si prešiel praktickou skúškou a spojil doposiaľ najväčšie fotografie, aké kedy vznikli. Tento najväčší digitálny fotoaparát na svete bol použitý na nasnímanie vôbec prvých 3 200-megapixelových snímok.

Najväčší a najvýkonnejší digitálny fotoaparát na svete vznikal na pracovisku Národného urýchľovacieho laboratória SLAC amerického ministerstva pre energetiku od roku 2015. Toto zariadenie je stredobodom observatória Very C. Rubinovej, ktoré sa v súčasnosti buduje v Čile, a kde strávi 10 rokov zhromažďovaním najširších, najrýchlejších a najhlbších pohľadov na nočnú oblohu, aké kedy boli nasnímané.

Kompletná ohnisková rovina najvýkonnejšieho digitálneho fotoaparátu na svete.

Táto iniciatíva je známa ako Legacy Survey of Space and Time (LSST) a fotoaparát, ktorý je jej srdcom, sa môže pochváliť vhodne prepracovaným hardvérom. Ohnisková rovina bola zostavená ešte v januári a obsahuje 189 samostatných obrazových snímačov, z ktorých každý zaznamenáva kus záberu v rozlíšení 16 megapixelov.

Tam, kde môže mať spotrebiteľský full-frame fotoaparát obrazový snímač s rozmermi 3,5 centimetra, táto ohnisková rovina sa tiahne na šírku viac ako 61 centimetrov. To je dosť na to, aby sa dala zachytiť časť oblohy o veľkosti 40-tich Mesiacov v splne. Celý snímač môže zachytiť astronomické objekty s takou citlivosťou, ako je to v prípade človeka, ktorý by uvidel sviečku zo vzdialenosti tisícov kilometrov. Rozlíšenie je v skutočnosti dostatočne veľké na to, aby sa po priblížení dala spozorovať golfová loptička nasnímaná zo vzdialenosti asi 24 kilometrov.

Rozlíšenie ohniskovou rovinou je dosť veľké na to, aby sa dala spozorovať golfová loptička zo vzdialenosti asi 24 kilometrov.

Aby sa dala táto ohnisková rovina vôbec vyskúšať, musel ju tím najskôr umiestniť do kryostatu, aby sa ochladili snímače na teplotu -101,1 ° C. Tým sa podarilo dosiahnuť požadovanú prevádzkovú teplotu a zariadenie bolo potom použité na nasnímanie hlávky brokolice, spolu s obrázkami tímu a Very C. Rubinovej, vedkyne, podľa ktorej je observatórium pomenované. Tieto zábery sú pritom také veľké, že zobrazenie jedného z nich v plnej veľkosti by si vyžadovalo až 378 televíznych obrazoviek s rozlíšením 4K.

Tím teraz začne pracovať na integrácii ohniskovej roviny do tela fotoaparátu spolu s objektívmi, uzávierkou a filtračným systémom, aby sa kompletný zobrazovací prístroj LSST dal použiť na pozorovanie nočnej oblohy v rôznych farbách. Hotový výrobok bude mať veľkosť asi ako SUV a jeho finálne testovanie je naplánované na polovicu roku 2021.

Snímka Very C. Rubinovej, vedkyne, podľa ktorej je observatórium v Čile pomenované.