Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová elektronická koža reaguje na bolesť rovnako ako ľudská pokožka

Nová elektronická koža reaguje na bolesť rovnako ako ľudská pokožka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektronické kože, ktoré by dokázali prevziať rovnaké senzorické funkcie, aké má ľudská pokožka, by mohli znamenať veľký pokrok v oblasti robotiky a v medicíne. Pri vývoji sa však vedci nezameriavajú len na príjemné senzorické vnemy, ale teraz sa podarilo vytvoriť umelú kožu, ktorá reaguje na bolestivé podnety rovnako ako ľudská pokožka.

Možno sa to nezdá byť praktický cieľ, no austrálski vedci z Kráľovského technologického inštitútu v Melbourne (RMIT) už nejaký čas pracujú na vývoji elektronickej pokožky, ktorá by umožnila robotom a protézam cítiť bolesť. Tieto technológie by tak mohli osobám s amputovanými končatinami pomôcť zistiť, či napríklad s protézou nechytajú niečo ostré či nebezpečné, alebo by mohli zvýšiť odolnosť a bezpečnosť robotov v okolí ľudí.

Tím sa domnieva, že vytvoril prvé takéto zariadenia svojho druhu, ktoré dokáže v neskutočných detailoch replikovať spätnú väzbu bolestivých podnetov. Rovnako ako nervové signály cestujú do mozgu obrovskou rýchlosťou, aby ho informovali, že človek narazil na niečo ostré alebo horúce, nová umelá pokožka to robí rovnako. Má vysokú účinnosť zachytenia vnemu a schopnosť rozlišovať medzi menej závažnými formami bolesti.

Elektronická koža, ktorá bola vyvinutá na RMIT, by mohla umožniť robotom a protézam snímať bolesť rovnako ako ľudská pokožka.

Vedci tvrdia, že vďaka vytvoreniu prvých elektronických somatosenzorov sa im podarilo replikovať kľúčové vlastnosti komplexného systému neurónov v tele, nervových dráh a receptorov, ktoré riadia naše vnímanie zmyslových podnetov. Tieto nové zariadenia môžu reagovať na skutočný mechanický tlak, teplotu a bolesť a poskytovať správnu elektronickú odpoveď. Znamená to, že novo vyvinutá umelá pokožka pozná rozdiel medzi jemným dotykom hlavičkou špendlíka alebo bodnutím opačnou ostrou stranou.

Umelá pokožka v skutočnosti obsahuje tri samostatné technológie snímania, na ktorých tím pracoval. Skladá sa z roztiahnuteľného elektronického materiálu, ktorý je vyrobený z biologicky kompatibilného silikónu. Ten je tenký ako nálepka a obsahuje teplotne reaktívne vrstvy, ktoré sa transformujú v reakcii na teplo, spolu s elektronickými pamäťovými bunkami, ktoré sú určené na napodobňovanie spôsobu, akým ľudský mozog ukladá informácie.

S ďalšou prácou chcú vedci dosiahnuť pokrok vo vývoji technológie tak, aby sa ich elektronická pokožka mohla dať jedného dňa použiť aj ako alternatíva pre neinvazívne kožné štepy.

Elektronická koža, ktorá bola vyvinutá na RMIT, by mohla umožniť robotom a protézam snímať bolesť rovnako ako ľudská pokožka.