Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový senzor, ktorý deteguje znečistené ovzdušie, sa zmestí do telefónu

Nový senzor, ktorý deteguje znečistené ovzdušie, sa zmestí do telefónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Znečistenie ovzdušia veľmi jemným prachom predstavuje hrozbu pre ľudské zdravie. Rakúski vedci preto vyvinuli takzvaný najmenší senzor častíc na svete, ktorý deteguje tieto škodlivé znečisťujúce látky a vďaka integrácii do nositeľných a mobilných zariadení môže poskytnúť obraz o lokálnej kvalite ovzdušia.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie znečisťovanie ovzdušia prispieva každoročne k viac ako štyrom miliónom predčasných úmrtí. Zatiaľ čo častice PM10 (s priemerom 10 mikrometrov alebo menej) sa tiež môžu dostať do pľúc, jemnejšie častice PM2,5 (s priemerom 2,5 mikrometra alebo menej) sú ešte nebezpečnejšie, pretože môžu preniknúť cez pľúca a dostať sa do krvného obehu. Chronickým pôsobením tak môžu spôsobiť vážne formy kardiovaskulárnych a respiračných chorôb, spolu s ďalšími zdravotnými problémami.

Koncentrácie častíc PM2,5 sa dajú merať prostredníctvom monitorovacích staníc, ktoré bývajú rozmiestnené po mestách a regiónoch. Vedci z rakúskej Technickej univerzity v Grazi (TU Graz) však pracujú na nákladovo efektívnejšom, kompaktnejšom a univerzálnejšom riešení, ktoré dokáže upozorniť jednotlivých používateľov na nebezpečné podmienky v reálnom čase.

Vedci sa spojili s výrobcom polovodičov Ams AG a s vedcami zo Silicon Austria Labs, aby prevzali nástroje, ktoré sa používajú v konvenčných zariadeniach na monitorovanie kvality ovzdušia a zmenšili ich na najmenšiu možnú veľkosť. Výsledkom tejto snahy bol senzor s rozmermi 12 x 9 x 3 milimetre, ktorý je o niečo menší ako pár eurocentov naukladaných na seba.

Rakúski vedci vyvinuli takzvaný najmenší senzor pre detekciu znečisťujúcich častíc v ovzduší na svete, ktorý je umiestnený v strede dosky plošných spojov.

„Senzor je priamo na hranici fyzických a technických možností a pri svojej veľkosti si jeho vytvorenie vyžadovalo množstvo trikov,“ hovorí Paul Maierhofer z TU Graz, ktorý viedol výskum.

Pri tejto veľkosti sa dá senzor ľahko integrovať do inteligentných telefónov, inteligentných hodiniek alebo fitness náramkov, aby mohol v reálnom čase monitorovať obsah jemných častíc v ovzduší a dokonca upozornil používateľa, keď je koncentrácia týchto častíc nebezpečne vysoká. Tím vedcov si predstavuje, že by mohol pomáhať používateľom s formovaním zdravých návykov tým, že im poskytne jasnejší obraz o tom, kde v ich oblasti narastá znečistenie ovzdušia. Vďaka tomu by sa mohli vedieť napríklad vyhýbať obzvlášť znečisteným trasám pri behu alebo pri každodennom dochádzaní do práce.

Tím ďalej tvrdí, že senzor by sa mohol použiť aj v domácich alebo vonkajších lokálnych aplikáciách. Cieľom je jeho sprístupnenie za výrazne nižšie náklady, aké sú potrebné na vybudovanie v súčasnosti dostupných riešení pre komplexné monitorovanie kvality ovzdušia.

Senzor, čierny štvorec v strede dosky plošných spojov, je o niečo menší ako pár eurocentov naukladaných na seba.