Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné senzory pre analýzu chôdze môžu ušetriť návštevu kliniky

Nositeľné senzory pre analýzu chôdze môžu ušetriť návštevu kliniky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti musia pacienti za účelom podrobnej analýzy chôdze cestovať na kliniku, kde chodia na podložke citlivej na tlak. To by sa však mohlo čoskoro zmeniť vďaka novému nositeľnému systému MANA 2.0.

Už existujú nositeľné technológie analýzy chôdze, ktoré obsahujú inerciálnu meraciu jednotku (IMJ), ktorá kombinuje akcelerometer a gyroskop. Vo väčšine prípadov sa však takéto nastavenia obmedzujú na poskytovanie údajov o akcelerácii a rýchlosti, ktorou sa chodidlá otáčajú.

Vedci zo Singapurskej národnej univerzity, pod vedením Dr. Boyda Andersona, však vyvinuli experimentálny systém, ktorý poskytuje podstatne viac informácií. Nesie názov MANA 2.0 a obsahuje štyri moduly, ktoré sú pripevnené k topánkam (dva na každej nohe). Tie kombinujú IMJ senzory ultraširokopásmové rádio. Keď si pacient vybavuje svoje každodenné záležitosti, dáta sa zo senzorov prenášajú do aplikácie s prístupom na internet v spárovanom smartfóne.

Tím tvrdí, že technológia ultraširokopásmového rádia umožňuje stanovenie času a dráhy, čo poskytuje informácie o tom, ako ďaleko sú nohy od seba pri chôdzi. Presnejšie, meria sa vzdialenosť od päty po pätu, od päty po špičky prstov a od špičiek prstov po špičky prstov na druhej nohe. Predtým sa takéto údaje dali zhromaždiť len chôdzou po tlakovej podložke na klinike.

Rovnako ako iné systémy na analýzu chôdze, aj MANA 2.0 sa dá použiť na diagnostiku športových zranení a neurologických stavov alebo na posúdenie rizika pádu u starších ľudí.

V teste v reálnych podmienkach bol nový systém použitý na získanie súboru údajov s viac ako 2 000 krokmi od 21 zdravých dobrovoľníkov. V porovnaní s technológiou podložky „zlatého štandardu“ sa zistilo, že nová technológia je v priemere 97,2 percent presná pri meraní šírky kroku a medzi 95 a 97 percentami presná pri meraní priestorového umiestnenia chodidla.

Ďalším bonusom je to, že systém MANA 2.0 by mal byť oveľa lacnejší ako tlakové podložky. Mal by mať cenu asi 500 dolárov, zatiaľ čo tlaková podložka pre meranie chôdze môže stáť aj viac ako 10 000 dolárov.

Podľa Dr. Boyda Andersona táto technológia "umožní pacientom vykonávať vlastné merania chôdze kedykoľvek a kdekoľvek bez toho, aby bol vyžadovaný fyzický dohľad lekára. Nositeľné zariadenie na analýzu chôdze s technológiou MANA 2.0 tiež umožní klinickým lekárom na diaľku monitorovať pokrok ich pacientov prostredníctvom údajov zhromaždených v mobilnej aplikácii. S rastúcim dopytom po zdravotníckych službách by takáto prenosná technológia mohla znížiť fyzické nasadenie pracovnej sily na klinikách a zároveň zefektívniť hodnotenia chôdze pacientov".

Dr. Boyd Anderson so systémom MANA 2.0.