Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kus biomimetického materiálu napodobí prednú dorzálnu časť jazyka

Kus biomimetického materiálu napodobí prednú dorzálnu časť jazyka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci viacerí výskumníci pracujú na „elektronických jazykoch“, väčšina z nich má podobu senzorov na hodnotenie chuti, no nevyzerajú ako skutočné jazyky. To však nie je prípad nového biomimetického jazyka, ktorý by mohol priniesť niekoľko zaujímavých aplikácií.

Pri vytváraní nového typu zariadenia začali vedci z britských univerzít v Leedsi a v Edinburghu odobratím silikónových odtlačkov povrchov jazyka od 15-tich dospelých dobrovoľníkov. Tieto odtlačky sa potom 3D skenovali, aby sa zmapovali rozmery a hustota stoviek štruktúr, ktoré majú podobu drobných hrbolčekov a nazývajú papily.

Aj keď by si niekto mohol myslieť, že všetky papily sú to, čo poznáme ako „chuťové poháriky“, len niektoré z nich skutočne obsahujú receptory chuti. Všetky z nich však pomáhajú zabezpečiť trenie a rozptýlenie slín potrebných na manipuláciu s potravinami v ústach a uľahčujú ich prehltnutie.

3D tlačený "biomimetický jazyk" funguje ako skutočný ľudský jazyk.

Na základe skenov vedci pristúpili k 3D tlači negatívnej formy, z ktorej bol potom odliaty biomimetický jazyk. Výsledné zariadenie nielen replikuje rozloženie papilov typického jazyka dospelých ľudí, ale silikón, z ktorého je vyrobený, sa vykazuje ako veľmi jemná a zvlhčujúca látka.

Vedci dúfajú, že keď sa táto technológia vyvinie ďalej, mohla by si nájsť uplatnenie v aplikáciách, ako je objektívne hodnotenie „pocitu v ústach“ novo vyvinutých potravín, detekcia falšovaných potravinárskych výrobkov, ktoré majú inú textúru ako originálny výrobok, či na meranie účinnosti liečby orálnych stavov, ako je sucho v ústach. Podľa vedcov by mohol byť tento biomimetický materiál dôležitý aj pochopenie toho, ako biomechanika jazyka podporuje základy výživy a reči človeka.

Negatívna forma, z ktorej bol vyrobený biomimetický jazyk.