Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikroskopická špongia premení špinavý kuchynský olej na bionaftu

Mikroskopická špongia premení špinavý kuchynský olej na bionaftu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z austrálskeho RMIT vyvinuli miniatúrnu špongiu, ktorá však má obrovský potenciál. Tento materiál sa dá totiž použiť na veľmi lacnú premenu použitého kuchynského oleja na bionaftu. Tento katalyzátor má pritom schopnosť premeniť aj ďalšie odpadové produkty na cenné „stavebné kamene“ pre rôzne materiály.

Novo vyvinutý materiál, ktorý svojou štruktúrou pripomína špongiu, je označovaný ako nový typ ultravýkonného katalyzátora na premenu zložitých molekúl na suroviny. Tím z RMIT ho pritom popisuje ako prvý svojho druhu v tom, že v rámci jedného materiálu má schopnosť vykonávať sériu rôznych chemických reakcií, a to pri vysokej miere kontroly nad výstupom.

Hubovitý katalyzátor má veľkosť mikrónov a je vysoko porézny. Keď sa molekuly dostanú do „špongie“, podrobia sa chemickej reakcii vo veľkých póroch a potom sa dostanú do menších pórov, kde dôjde k druhej chemickej reakcii. Tento proces je nielen lacný, ale môže tiež využívať aj nekvalitné suroviny, ktoré by boli inak určené na vyradenie.

Mikroskopický materiál pripomínajúci špongiu dokáže lacným spôsobom premeniť použitý špinavý kuchynský olej na bionaftu.

Patrí medzi ne napríklad použitý kuchynský olej, ktorý sa v súčasnosti musí energeticky vyčistiť, aby sa zbavil prípadných nečistôt a až potom sa môže zmeniť na bionaftu. Prístupy, ktoré sa dnes používajú, dokážu manipulovať len s východiskovými surovinami s 1 až 2-mi percentami kontaminantov, zatiaľ čo tento nový odolný proces vyvinutý tímom RMIT zvládne suroviny s až 50 percentami kontaminantov.

Vedci tvrdia, že v súčasnej podobe môže katalyzátor zmeniť tieto typy nízko kvalitných surovín na bionaftu s malým podielom uhlíka len pomocou veľkej nádoby, spolu s jemným zahriatím a miešaním. S ďalším vývojom by sa táto technológia mohla dať prispôsobiť na výrobu leteckého paliva z poľnohospodárskeho odpadu, gumových pneumatík alebo z rias. Účinnosť technológie by navyše mohla zdvojnásobiť produktivitu procesov, ktoré sa v súčasnosti používajú na výrobu chemických prekurzorov pre širokú škálu výrobkov, ako sú lieky a obaly, z potravinového odpadu, pneumatík a z mikroplastov.