Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový povlak môže viesť k nositeľnej elektronike napájanej na pot

Nový povlak môže viesť k nositeľnej elektronike napájanej na pot
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pot je dôležitý pre to, aby sa naše telo ochladilo, no ak ho je veľa, nie je to príliš príjemné. Vedci z Národnej univerzity v Singapure (NUS) teraz vyvinuli nový povlak, ktorý dokáže výborne absorbovať pot. Navyše potenciálne využíva túto telesnú vlhkosť na napájanie nositeľnej elektroniky.

Aby nás pot správne ochladil, musí sa odparovať, aby sa teplo uvoľnilo z tela. Nový povlak je navrhnutý tak, aby urýchlil tento proces. Tím vedcov z NUS tvrdí, že pracuje až šesťkrát rýchlejšie a absorbuje 15-krát viac vlhkosti ako existujúce materiály.

Povlak je vyrobený z dvoch kľúčových chemikálií, chloridu kobaltnatého a etanolamínu, ktoré účinne absorbujú vodu. Tieto zložky sa potom vložia do PTFE (polytetrafluóretylénových) membrán, ktoré sú vodotesné, priedušné a pružné. Myšlienka je taká, že ak by bol výsledný materiál zakomponovaný napríklad do vložiek topánok alebo do podpazušia, mohli by tak byť používatelia suchší a cítili by sa pohodlnejšie, najmä v horúcom počasí alebo pri cvičení.

Vložky do topánok vyrobené z nového povlaku absorbujúceho pot, ktoré pri absorpcii vlhkosti menia farbu z modrej na ružovú.

Tento povlak má však v talóne aj niekoľko ďalších šikovných trikov. Dokáže meniť farbu, keď absorbuje vlhkosť. Začína to modrou, potom fialovou a nakoniec ružovou farbou, čo môže byť užitočný spôsob, ako zistiť, ako je materiál „plný“ vlhkosti. Tento materiál tiež uvoľní zachytenú vodu, keď je umiestnený na slnečnom svetle. Tím tvrdí, že sa dá opätovne použiť viac ako 100-krát.

V ďalšom teste tím vytvoril materiál, ktorý generuje energiu pomocou absorpcie vlhkosti, pričom nový povlak použil ako elektrolyt. Bol potom vložený medzi osem elektrochemických článkov, z ktorých každý generuje asi pol voltu, čo dohromady stačí na napájanie LED diódy. To určite nie je obrovské množstvo energie, no ako dôkaz funkčnosti konceptu to naznačuje, že nositeľné elektronické zariadenia s nízkou spotrebou energie by mohli byť jedného dňa napájané ľudským potom.