Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huby sa dajú využiť v ekologickom zvukotesnom materiáli

Huby sa dajú využiť v ekologickom zvukotesnom materiáli
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Huby sú už sľubné na použitie ako ekologická forma kože či ochranných obalov. Vďaka novému výskumu si teraz našli využitie aj v materiáli pohlcujúcom zvuk, ktorý sa tak stáva šetrným aj k životnému prostrediu.

Akustická izolácia sa v súčasnosti vyrába prevažne zo syntetických alebo z minerálnych materiálov. Ani jeden z nich však nie je ľahko recyklovateľný a ich výrobné procesy tiež nie sú vždy veľmi ekologické. Namiesto toho sa teda vedci z nemeckého Fraunhoferovho inštitútu pre environmentálnu, bezpečnostnú a energetickú technológiu pozreli na mycélium.

Mycélium je vegetatívna zložka huby a je tvorené vláknitými štruktúrami známymi ako hýfy. Vedci zozbierali mycélium vypestované v laboratóriu a potom ho pridali k substrátu zloženému zo slamy, drevených vlákien a odpadu z potravinárskeho priemyslu. Táto zmes sa potom 3D-potlačila do požadovaného tvaru.

Blok experimentálneho 3D tlačeného materiálu.

Hýfy ďalej rástli v celej trojrozmernej matici a formovali ju do voľne stojacej pevnej látky. Len čo sa dosiahol tento bod, materiál sa vysušil vo vysokoteplotnej peci a hubu pozabíjal, aby zabránil jej ďalšiemu rastu. Výsledkom bola pórovitá štruktúra otvorených buniek, ktorá je údajne „ideálna pre účely zvukovej izolácie“.

Okrem toho, že je tento materiál vyrobený výlučne z obnoviteľných, biologicky odbúrateľných zložiek (niektoré z nich by boli inak vyhodené ako odpad), no aj vďaka tomu, že je 3D tlačený, môže byť vyrobený aj s vnútornými štruktúrami optimalizovanými pre absorpciu zvuku. Je potrebný ďalší výskum s cieľom určiť, ktoré štruktúry by fungovali najlepšie.