Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vyrobili kvalitnejší cestný materiál z recyklovaných rúšok

Vedci vyrobili kvalitnejší cestný materiál z recyklovaných rúšok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Svet sa už druhý rok trápi s pandémiou koronavírusu a vedci z austrálskej univerzity RMIT sa preto zamerali na riešenie otázky, ako by sa mohol dať spracovať hromadiaci sa pandemický odpad. Využili k tomu recyklované jednorazové rúška, z ktorých vyrobili cestný materiál, ktorý údajne má niekoľko jedinečných technických výhod.

Podľa tímu výskumníkov sa po celom svete každý deň používa asi 6,8 miliárd jednorazových rúšok, ktoré vytvárajú obrovské množstvo odpadu. Vedci sa snažili využiť časť tohto odpadu a spracovali ho na to, čo je známe ako recyklovaný betónový agregát (RBA). Ten je vyrobený zo spracovanej stavebnej drviny a využíva sa bežne ako súčasť základnej a podkladovej vrstvy, ako aj súčasť asfaltovej vrstvy, ktoré tvoria cestnú komunikáciu.

Vedci z RMIT vyrobili nový cestný materiál, ktorý obsahuje zmes nasekaných jednorazových rúšok a recyklovaného betónového agregátu.

Tím experimentoval s rôznymi receptami recyklovaného betónového agregátu, ktoré zahŕňajú rôzne koncentrácie nasekaných jednorazových rúšok, ktoré sú vyrobené z netkaných vrstiev plastu. Zistilo sa, že ideálnou zmesou je jedno percento nasekaného rúška na tvár na 99 percent RBA. Pri testovaní sa zistilo, že materiál spĺňa požadované štandardy stavebného inžinierstva na použitie na tri základné vrstvy vozovky. Tím ďalej zistil, že pridanie materiálu rúška zlepšilo ťažnosť a pružnosť zmesi RBA.

Ukážka nového cestného materiálu vyrobeného pomocou jednorazovýchh rúšok na tvár.

Vedci tvrdia, že ak by sa ich nový materiál použil na stavbu dvojprúdovej cesty v dĺžke jeden kilometer, recyklovalo by sa asi tri milióny rúšok a zabránilo sa tomu, aby sa na skládku dostalo 93 ton odpadu. Je zrejmé, že logistika zhromažďovania týchto rúšok a ich premeny na cestný materiál predstavuje ďalšiu výzvu, no tím dúfa, že jeho štúdia pomôže inšpirovať v pohľadoch na environmentálne dôsledky pandémie.