Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lepkavý biologický povlak zachytí a odstráni mikroplasty z prostredia

Lepkavý biologický povlak zachytí a odstráni mikroplasty z prostredia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Znečistenie životného prostredia plastmi je závažný ekologický problém, no v poslednej dobe sa ukázalo, žeby nám s tým mohli pomôcť mikroskopické organizmy. Jedným z príkladov je novo vyvinutá metóda zachytávania drobných plastových častíc pomocou lepivého bakteriálneho biopovlaku.

Plastové odpadky, ako sú napríklad nákupné tašky, rybárske siete a fľaše, zjavne zaťažujú životné prostredie, no keď sa tieto veci rozpadnú, rozdelia sa na malé fragmenty, ktoré je neuveriteľne ťažké nájsť a odstrániť. Tieto mikroplasty, ktoré merajú menej ako 5 mm, môžu mať aj potenciálne účinky na zdravie. Štúdie totiž preukázali, že mikroplasty sa môžu dostať do potravinového reťazca po tom, čo ich pohltia malé morské tvory.

Vedci z Polytechnickej univerzity v Hong Kongu teraz predviedli nový spôsob zachytávania mikroplastov na recykláciu. Na pomoc si pritom zobrali baktériu Pseudomonas aeruginosa. A hoci ju Svetová zdravotnícka organizácia považuje za hrozbu pre ľudské zdravie kvôli jej odolnosti voči antibiotikám a schopnosti spôsobiť celý rad infekcií, bežná baktéria priťahuje výskumníkov vďaka svojej schopnosti kolonizovať materiál a rozložiť niektoré z jeho chemických reťazcov.

Tak ako všetky baktérie, aj Pseudomonas aeruginosa si spájaním a tvorením kolónií vytvára ochrannú bariéru známu ako biopovlak. Vedci teda uskutočnili experimenty v bioreaktore s mikroplastmi, pričom tento biopovlak použili ako takú ochrannú sieť, aby zistili, či dokáže zachytiť drobné častice. Bolo zistené, že biopovlak spôsobil, že sa mikroplastové častice spojili a potom klesli na dno reaktora, kde sa ľahko zhromaždili.

Pridaním špecifického génu do zmesi sa dá potom biopovlak pripraviť na disperziu častíc, čo podľa vedcov umožní uvoľňovanie mikroplastov z biopovlaku, ktorý sa inak dá ťažko a nákladne odbúrať, takže mikroplasty je možné neskôr recyklovať.

Tím si predstavuje, že tento prístup by si mohol nájsť použitie v zariadeniach na čistenie odpadových vôd, aby sa zabránilo presakovaniu mikroplastov do oceánov. V pláne je hľadanie ďalších typov baktérií v tých podmienkach, ktoré môžu vytvárať správny typ biopovlakov, ktoré majú podobné účinky na mikroplasty, a prírodných zlúčenín, ktoré by potom tieto častice rozptýlili.