Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Digger Finger sníma predmety zakopané pod povrchom

Robot Digger Finger sníma predmety zakopané pod povrchom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednej dobe bolo zaznamenaných niekoľko vzrušujúcich pokrokov vo vývoji robotov, ktorí môžu interagovať s objektmi zaujímavými spôsobmi. Nová technológia od vedcov z MIT prináša úplne inú úroveň so schopnosťou preniknúť zrnitými médiami, aby robot identifikoval predmety zakopané pod povrchom.

Novo demonštrovaný robot Digger Finger nadväzuje na predchádzajúcu prácu výskumníkov z MIT s názvom GelSight. Tento hmatový senzor má podobu číreho gélu pokrytého reflexnou membránou, ktorý pomocou sady LED svetiel vytvára jedinečné svetelné vzory pri interakcii s objektmi a deformuje sa. Palubná kamera analyzuje tieto vzory a meria 3D tvar kontaktnej oblasti v esencia pôsobiacej ako umelý dotykový zmysel.

Pri hľadaní návrhu robotického systému, ktorý by dokázal vnímať objekty ponorené v zrnitom materiáli, ako je piesok alebo štrk, vedci využili technológiu GelSight a vykonali niekoľko dizajnových úprav. Jednalo sa o zmenu tvaru, aby predstavoval tenký valec so skosenou špičkou, a výmenu dvoch z troch LED diód a následného pridania farebnej fluorescenčnej farby.

Schhéma podrobne popisujúca robotický systém Digger Finger.

Toto oveľa menšie zariadenie sa potom namontovalo na robotické rameno, ktoré mu poskytlo schopnosť preniknúť cez materiál ako je jemný piesok a ryža, jemne sa krútiť alebo vibrovať pre odstraňovanie prekážok v oblasti snímania a zabráneniu zaseknutiu. Toto nastavenie je potrebné nakonfigurovať v závislosti od typu materiálu a veľkosti a tvaru zŕn, ktoré sa robot Digger Finger pokúša prekopať. Ukázalo sa, že toto robotické zariadenie s ostrými hrotmi tak dokáže vycítiť tvar vnorených objektov.

Vedci považujú túto technológiu za niečo, čo môže vyplniť medzeru v snímacích technológiách, ktoré detegujú objekty pod povrchom, ako je napríklad radar prenikajúci zemou, ktorý napríklad nedokáže odlíšiť kosť od skaly. Táto technológia by mohla byť podľa vedcov užitočná, ak sa napríklad pokúšate nájsť a deaktivovať zakopané bomby.

3D tlačené objekty boli snímané systémom Digger Finger, pričom stredný riadok zobrazuje obrazové údaje, kde robot interagoval s objektmi priamo, a dolný rad ukazuje, kde robot interagoval s objektmi zakopanými v piesku.

Okrem vyhľadávania a zneškodňovania bômb alebo zakopaných mín by sa technológia mohla použiť aj na nájdenie alebo kontrolu zakopaných káblov. Vedci vidia budúcnosť technológie, ktorá by mohla urýchliť pokrok v umelom dotyku a preniesť ho na nové územie. Poukazujú na veľmi zložité prostredia, v ktorých ľudské prsty fungujú ako inšpirácia, ako je napríklad cit počas operácií nádorov.

Tento projekt bude predstavený na nadchádzajúcom medzinárodnom sympóziu experimentálnej robotiky a článok popisujúci technológiu Digger Finger je prístupný online TU.

Robot Digger Finger je schopný vibrovať a krútiť sa tak, aby prenikol do zrnitého média a nasnímal tak objekty pod povrchom.