Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plasty s pridanými enzýmami sa samé čistia alebo sa samé rozložia

Plasty s pridanými enzýmami sa samé čistia alebo sa samé rozložia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z nemeckého Fraunhoferovho inštitútu vypracovali spôsob, ako do plastového materiálu vložiť aktívne enzýmy, ktoré mu môžu poskytnúť rôzne schopnosti. Napríklad môže získať schopnosť štiepiť proteíny na povrchu alebo sa sám degraduje, aby nedošlo k znečisteniu životného prostredia.

Výskum sa uskutočnil na Fraunhoferovom inštitúte pre výskum aplikovaného polyméru, kde tím vedcov pracoval na riešení zložitej technickej otázky týkajúcej sa enzýmov a plastov. Plasty sú pri výrobe vystavené vysokým teplotám, ktoré enzýmy nie sú schopné vydržať, takže pokiaľ by sa do tohto procesu zapojili, stratili by svoje špecifické funkcie. Zdá sa však, že tím našiel spôsob ako to vyriešiť.

Tajomstvo spočíva v pridávaní enzýmov do horúcej plastovej taveniny pomocou anorganických nosičov, ktoré chránia enzýmy pred nadmernými silami a extrémnymi teplotami. Vedci tvrdia, že používajú napríklad anorganické častice, ktoré sú vysoko pórovité. Enzýmy sa na tieto nosiče viažu zapustením do pórov a hoci to obmedzuje mobilitu enzýmov, zostávajú aktívne a sú schopné vydržať oveľa vyššie teploty.

Vedci z Fraunhoferovho inštitútu predviedli novú technológiu aplikovania enzýmov do plastu, čím získa viac ako jednu funkciu.

Vedci väčšinou pracovali s proteázami ako s enzýmami pre vytvorenie ich takzvaného bifunkčného plastu, ktorý sa formoval do granúl a fólií. Tieto enzýmy sú schopné rozkladať ďalšie proteíny, a preto pripravujú pôdu pre plasty so samočistiacimi vlastnosťami, ako sú napríklad rúry, ktoré sú náchylné na upchatie. Ďalšou zaujímavou možnosťou, ktorú vedci sledujú, je plast, ktorý sa môže rýchlo odbúravať a ktorý by pomohol vyriešiť problém bežných plastov, ktorých rozpad v životnom prostredí trvá storočia.

Možnosti by mohli siahať oveľa ďalej, napríklad k materiálom, ktoré majú protiplesňový povrch. Vedci však poznamenávajú, že nejde o univerzálny prístup, pričom anorganické nosiče a proces zabudovania je potrebné prispôsobiť tak, aby vyhovovali rôznym enzýmom. Môže sa však použiť na ekologickejšie formy plastového materiálu.

Nová forma takzvaného bifunkčného plastu mala podobu fólií a granúl.