Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vyvinuli biosenzor, ktorý cez respirátor deteguje Covid-19

Vedci vyvinuli biosenzor, ktorý cez respirátor deteguje Covid-19
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z MIT a Harvardu preukázali špičkovú technológiu biosenzorov prostredníctvom vyvinutia respirátora, ktorý dokáže detegovať SARS-CoV-2 v dychu nositeľa už za 90 minút. Technológia biosenzora môže byť nastavená na detekciu akéhokoľvek druhu vírusu alebo toxínu a je dostatočne malá na to, aby sa dala integrovať do odevných textílií.

Biosenzor je vo vývoji už niekoľko rokov a je založený na novej technológii nazývanej ako wFDCF (nositeľné mrazom sušené zariadenie bez obsahu buniek). Na rozdiel od predtým vyvinutých biosenzorov, ktoré si vyžadujú zabudovanie živých buniek, tento systém extrahuje a zmrazuje bunkové mechanizmy potrebné na detekciu organických molekúl.

Biosenzor pre detekciu SARS-CoV-2 založený na technológii wFDCF sa dá ľahko integrovať do respirátora a ponúkne výsledky za 90 minút.

Technológia wFDCF sa predtým používala na vytvorenie experimentálnych diagnostických nástrojov pre Ebola a Zika vírusy. Približne pred rokom, keď sa pandémia ochorenia COVID-19 zmocnila celého sveta, sa vedci rýchlo zamerali na pokus premeniť experimentálnu technológiu na užitočný produkt, ktorý pomôže proti nej bojovať. Tím tak prišiel s myšlienkou integrácie technológie wFDCF do respirátorov pre detekciu vírusu SARS-CoV-2. Celý projekt bol pritom realizovaný v karanténe alebo pod prísnym sociálnym dištancom od mája 2020.

Respirátor predstavuje doposiaľ najpokročilejšie použitie technológie wFDCF. Po stlačení tlačidla sa aktivuje niekoľko biosenzorov v respirátore, čím sa uvoľní malý rezervoár vody. Táto kvapalina hydratuje mrazom vysušené molekuly v senzore, ktoré dokážu analyzovať kvapôčky z dychu nositeľa. Do 90 minút potom malý prúžok papiera určí nositeľa ako pozitívneho alebo negatívneho na Covid-19, a to prostredníctvom podobného čítania prúžkov ako pri tehotenskom teste.

Uvoľnením vody sa aktivujú tri rôzne „zóny“ biosenzora.

Predbežné testy ukazujú, že diagnostický respirátor poskytuje vysoko presné výsledky porovnateľné so súčasnými PCR testami, čo je zlatý štandard pre detekciu SARS-CoV-2. Vedci tvrdia, že tento upravený respirátor je najprijateľnejším produktom s technológiou wFDCF na trhu, no táto technológia ponúka okrem diagnostiky COVID-19 aj široké spektrum použití.

Tím hovorí, že by mohla byť zabudovaná do laboratórnych plášťov pre vedcov pracujúcich s nebezpečnými materiálmi alebo patogénmi, do pracovného oblečenia pre lekárov a zdravotné sestry alebo do uniforiem osôb reagujúcich na prvú pomoc a vojenského personálu, ktorí by mohli byť vystavení nebezpečným patogénom alebo toxínom, ako je nervový plyn.

Vedci v súčasnosti hľadajú komerčných výrobcov, ktorí majú záujem o výrobu respirátora s detekciou COVID-19.

Nová štúdia bola publikovaná v magazíne Nature Biotechnology.

Respirátor s biosenzorom by mal byť pri zisťovaní prítomnosti SARS-CoV-2 rovnako presný ako PCR test.