Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačená platňa umožní lepšiu a rýchlejšiu operáciu artritického kolena

3D tlačená platňa umožní lepšiu a rýchlejšiu operáciu artritického kolena
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre mnoho ľudí s artritickými kolenami často prináša úľavu chirurgický zákrok, ktorý sa nazýva vysoká tibiálna osteotómia. Vďaka technológii 3D tlače by však mohla byť čoskoro ešte efektívnejšia a tiež bezpečnejšia.

Chirurgický zákrok vysokej tibiálnej osteotómie spočíva v tom, že sa pacientovi urobí rez holennej kosti tesne pod kolenom, potom sa týmto rezom otvorí malá medzera v kosti a nakoniec sa kosť v tejto polohe udrží upevnením stabilizačnej oceľovej platne na stranu rezu holennej kosti. Týmto sa vyrovná koleno, takže záťaž sa teraz kladie na menej opotrebovanú časť kĺbu.

V súčasnosti lekári používajú „bežné“ platne, ktoré sa presne nezhodujú s obrysmi holennej kosti pacienta. To znamená, že je potrebný určitý čas na výber platničky, jej umiestnenie na kosť a zaskrutkovanie na miesto. No ani potom nemusí byť výsledné vyrovnanie kolena presne to, čo sa požadovalo.

V experimentálnej novej procedúre takzvanej osteotómie na mieru pre vyrovnanie kolena - TOKA (Tailored Osteotomy for Knee Alignment), vyvinutej na britskej Bathskej univerzite, lekári najskôr začnú 3D CT skenovaním holennej kosti a kolena pacienta. Pomocou týchto údajov potom 3D tlačia platňu z titánovej zliatiny, ktorá je tvarovaná presne podľa holennej kosti tohto konkrétneho pacienta. Vytlačia tiež vodiaci prípravok pre konkrétneho pacienta, ktorý slúži na usmernenie umiestnenia platničky.

Nová procedúra TOKA bola testovaná pomocou počítačových simulácii zahŕňajúcich skenovanie holenných kostí 28 pacientov.

Podľa univerzity by procedúra TOKA mala mať za následok lepšie vyrovnanie kolien, zvýšenú stabilitu kĺbu a menšie nepohodlie pre pacienta. Okrem toho, tým, že je všetko pripravené vopred, by sa mal čas samotného chirurgického zákroku skrátiť z dvoch hodín na približne 30 minút.

V prebiehajúcom testovaní uskutočňovanom v talianskom inštitúte Rizzoli bolo zákroku doteraz podrobených 25 pacientov. V pláne je, aby sa začiatkom roka začali klinické skúšky vo Veľkej Británii, ktoré by zahŕňali nemocnice v Bath, Bristole, Exeteri a Cardiffe.

Príspevok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Communications Medicine.