Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili prvý 3D tlačený ohybný OLED displej na svete

Vedci vytvorili prvý 3D tlačený ohybný OLED displej na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti sa OLED obrazovky vyrábajú špeciálne vyškolenými technikmi vo veľkých technologických závodoch. Teraz sa však vedcom podarilo 3D vytlačiť flexibilný OLED displej. Tým sa otvára cesta malým firmám a dokonca aj jednotlivcom, ktorí by si tak jedného dňa mohli sami vyrábať OLED displeje.

Flexibilný OLED displej, ktorý vytvoril tím z Minnesotskej univerzity v Twin Cities, bol vytvorený výhradne prostredníctvom 3D tlače s použitím na mieru vyrobenej stolovej 3D tlačiarne. Displej sa skladá zo šiestich vrstiev, ktoré boli na tej iste 3D tlačiarni vytlačené dvoma rôznymi spôsobmi. Extrúzna tlač sa použila na nanášanie spojov, izolácie a vonkajšieho materiálu, ktorý všetko zapuzdril, zatiaľ čo tlač rozprašovaním, ktorá prebiehala pri izbovej teplote, sa použila na aktívne vrstvy.

Hotový produkt, ako koncept overenia funkčnosti technológie, má podobu štvorcového displeja s rozmermi približne 38 milimetrov na stranu a obsahuje mriežku 64 pixelov, z ktorých každý vyžaruje svetlo. OLED displej dokázal pokračovať v práci počas 2 000 cyklov ohýbania, čo naznačuje, že môže byť vhodný na použitie v nositeľných zariadeniach alebo inej takzvanej mäkkej elektronike.

Súčasný prototyp obsahuje mriežku 64 pixelov vyžarujúcich svetlo.

Vedci teraz plánujú zvýšiť rozlíšenie aj jas displeja. Veria, že táto technológia by sa mohla dostať do reálneho sveta relatívne skoro. Keďže je to niečo, čo sa dalo v skutočnosti vyrobiť v laboratóriu, nie je ťažké si predstaviť, že by sa v priebehu niekoľkých rokov mohli dať 3D vytláčať rôzne displeje doma alebo na cestách s pomocou malej prenosnej 3D tlačiarne.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Science Advances.