Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Antimikrobiálny postrek na rastlinnej báze udrží potraviny čerstvé

Antimikrobiálny postrek na rastlinnej báze udrží potraviny čerstvé
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plastové obaly a nádoby sú síce skvelé na uchovávanie potravín, no vytvárajú obrovské množstvo odpadu, ktorý môže ohrozovať životné prostredie. Výskumníci z Harvardu a Rutgersovej univerzity preto vyvinuli nový antimikrobiálny povlak na rastlinnej báze. Ten sa dá nastriekať na potraviny, aby zostali dlhšie čerstvé, a pred konzumáciou sa ľahko zmyje.

Nový povlak pozostáva z biopolymérových vlákien, ktoré sú obohatené o prirodzene sa vyskytujúce antimikrobiálne látky, vrátane tymiánového oleja, kyseliny citrónovej a nizínu. To pomáha materiálu bojovať proti mikróbom, ako sú E. coli a listéria, a zabraňuje tak kazeniu a kontaminácii potravín. Keď je čas na konzumáciu, povlak sa dá ľahko opláchnuť vodou.

Tím tvrdí, že materiál sa dá pomerne ľahko vyrábať vo veľkom meradle pomocou procesu nazývaného ako fokusované rotačné odstreďovanie. Potom ho možno odstrediť z ohrievacieho zariadenia, ktoré tím prirovnáva k sušiču vlasov, a naniesť na potraviny všetkých tvarov a veľkostí, vrátane ovocia, zeleniny a mäsa.

Nový antibakteriálny povlak z rastlinných materiálov zabraňuje kazeniu potravín.

Počas laboratórnych testov tím zistil, že povlak môže predĺžiť trvanlivosť avokáda až o 50 % a dokonca pomáha predchádzať vzniku pogniaveniu. A ak sa dostane do životného prostredia, tím zistil, že sa v pôde rozloží už za tri dni.

„To, s čím sme prišli, je škálovateľná technológia, ktorá nám umožňuje premeniť biopolyméry, ktoré možno získať v rámci obehového hospodárstva z potravinového odpadu, na inteligentné vlákna, ktoré môžu priamo zabaliť potraviny,“ povedal Philip Demokritou, zodpovedajúci autor štúdie. „Je to súčasť „inteligentných“ a „zelených“ obalov potravín novej generácie.“

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Nature Food.