Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot vybavený UV žiarením pomáha v boji proti plesni viniča

Robot vybavený UV žiarením pomáha v boji proti plesni viniča
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Takzvaná prášková pleseň alebo múčnatka je rozšírené hubové ochorenie, ktoré môže za niekoľko dní zničiť úrodu viniča. Hoci sa zvyčajne lieči pomocou fungicídov, čoskoro by sa mohol dať nasadiť bezpečnejší spôsob ochrany v podobe špeciálnych robotov, ktoré emitujú ultrafialové svetlo.

Pri použití fungicídov proti plesňovému ochoreniu múčnatky vzniká niekoľko problémov. Je to drahý, ekologicky škodlivý a časovo náročný proces. Navyše, keďže sa huba neustále prispôsobuje, je potrebné neustále vyvíjať nové verzie účinných fungicídov.

Rovnako ako iné organizmy, aj huby múčnatky sú citlivé na účinky ultrafialového svetla, ktoré dokáže poškodiť ich DNA. No múčnatka má obranný mechanizmus, ktorý ju chráni pred UV žiarením, ktoré je spúšťané modrým svetlom v prirodzenom slnečnom svetle. To znamená, že hoci slnečné svetlo obsahuje aj ultrafialové svetlo, huba ním nie je poškodená.

Aby sa dal tento problém vyriešiť, rozhodol sa medzinárodný tím vedcov vytvoriť pojazdných robotov s názvom „Throvald“. Tie sa autonómne pohybujú každú noc po západe slnka a vyžarujú UV svetlo na listy rastlín. Keďže nie je prítomné žiadne modré svetlo, obranný systém huby sa neaktivuje.

Robot Thorvald emituje ultrafialové žiarenie, ktoré likviduje pleseň na viniči.

Týmto spôsobom sa podarí úspešne eliminovať múčnatku. Navyše je intenzita emitovaného ultrafialového svetla pomerne nízka, takže samotné rastliny nebudú poškodené. Táto technológia sa osvedčila ako účinná proti ďalšiemu typu plesne, ako aj proti niektorým druhom hmyzu.

Niekoľko robotov Thorvald sa v súčasnosti testuje v dvoch vinohradoch v americkom štáte New York. Vedci plánujú v budúcnosti vylepšiť systém tak, aby dokázal zistiť aj to, koľko huby je prítomnej na jednotlivých rastlinách. Podľa toho by roboty mohli upravovať intenzitu ošetrovania ultrafialovým žiarením.

Do výskumného tímu patria vedci z Cornellovej university, Floridskej univerzity, Technologického inštitútu v New Yorku, Polytechnického inštitútu Rensselaer a z nórskeho Bioekonomického inštitútu. Roboty navrhla a skonštruovala nórska spoločnosť SAGA Robotics.

Intenzita emitovaného ultrafialového svetla je pomerne nízka, takže nedochádza k poškodeniu samotného viniča.