Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp autosedačky, ktorá sa nastavuje gestami rúk

Prototyp autosedačky, ktorá sa nastavuje gestami rúk
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nie každá autosedačka má rovnaký systém nastavenia, záleží často na type vozidla a môže sa vám stať, že s jej ovládaním budete nejaký ten čas zápasiť, kým dosiahnete žiadanej pohodlnej polohy. To môže byť už čoskoro minulosťou, pretože vedci z nemeckého inštitútu Fraunhofer, v spolupráci s Isringhausen GmbH & Co. KG, vyvinuli sedadlo, ktoré sa presúva jednoduchými gestami rukou.

Rozhranie pre ovládanie je vložené v doske pozdĺž jednej stany sedadla. Používateľ aktivuje systém zatlačením na špecifickom bode panela, ktorý je pokrytý syntetickým materiálom, pod ktorým sa nachádza piezoelektrický senzor. Toto manuálne aktivovanie zabráni spusteniu ovládania pri náhodnej gestikulácii rukami.

Okrem toho si používateľ môže do systému uložiť prednastavené polohy sedačky a tie si aktivuje opakovaným stláčaním toho istého štartovacieho senzora. Po zapnutí systému senzory detekujú zmeny v okolitých elektrických poliach spôsobené pohybmi rúk vodiča.

doprava, auto, automobil, vozdilo, sedadlo, sedačka, autosedačka, ovládanie, nastavenie, veda, vývoj, Fraunhofer, gestá, ovládanie gestami, ovládanie rukou, gestikulácia, inštitút, Nemecko, technológie, novinky

Jednoduchým pohybom prstami po povrchu sedačky v rôznych smeroch môžu používatelia ukazovať, či si želajú posunúť sedačku dopredu, dozadu, nahor alebo dole. Taktiež sa dá nastaviť sklon stehennej podpory alebo operadla. Motory ukryté v sedačky ju následne nastavia do požadovanej polohy.

Vedci a vývojári sa chystajú svoju technológiu zaviesť pre komerčné využitie u stredných a najvyšších modeloch automobilov. Oficiálne svoj systém predstavia na Medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte nad Mohan, ktorý sa koná budúci mesiac.