Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai vyvíja prvý systém airbagov pre panoramatické strešné okná

Hyundai vyvíja prvý systém airbagov pre panoramatické strešné okná
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Airbagy sa stali neoddeliteľnou súčasťou každého nového automobilu a sú pripravené ochrániť cestujúcich vo väčšine prípadov kolízií. Existujú však oblasti v automobile, kde zatiaľ airbagy nepomáhajú. Jednou z nich sa zaoberal aj tím výskumníkov zo spoločnosti Hyundai Mobis, ktorý vyvinul prvý systém airbagov na svete pre redukciu poranení počas prevrátenia automobilu s panoramatickým strešným oknom.

Systém airbagov pre panoramatické strešné okná je navrhnutý tak, aby zabránil vypadnutiu cestujúcich pri prevrátení sa automobilu. Počas crash testov s figurínami Hyundai zistil, že systém tiež môže výrazne znížiť závažné poranenia hlavy cestujúceho.

Aby sa zabezpečilo to, že sa nový bezpečnostný systém môže osadiť do strešného okna v ľubovoľnej polohe, montuje sa medzi sklo a ochrannú vrstvu proti slnečnému žiareniu. Keď zabudovaní snímač pre monitorovanie naklonenia deteguje kolíziu pri prevrátení, airbag pokryje celú plochu strechy v automobile, pričom sa z prednej do zadnej časti rozvinie už za 0,08 sekundy.

Systém airbagov pre panoramatické strešné okná je navrhnutý tak, aby zabránil vypadnutiu cestujúcich pri prevrátení sa automobilu.

To je dosť slušný výkon, keďže v streche automobilu je veľmi obmedzený priestor pre montáž komponentov, najmä čo sa týka airbagov. Spoločnosť Hyundai očakáva, že nový systém airbagov pre panoramatické strešné okná by mohol byť k dispozícii začiatkom roka 2019 a s najväčšou pravdepodobnosťou bude debutovať na modeloch automobilov, ako je luxusný Genesis alebo nový crossover Kona.

Spoločnosť Hyundai očakáva, že nový systém airbagov pre panoramatické strešné okná by mohol byť k dispozícii začiatkom roka 2019.