Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Švajčiari vyvinuli najrýchlejšiu nabíjačku pre elektromobily na svete

Švajčiari vyvinuli najrýchlejšiu nabíjačku pre elektromobily na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci dnešné rýchlo nabíjacie stanice dokážu nabiť elektromobil už za relatívne krátky čas, stále si človek musí počkať niekoľko desiatok minút, kým má batériu nabitú na celkom slušný dojazd. To sa však môže zmeniť s novou rýchlo nabíjacou stanicou Terra High Power so striedavým prúdom, ktorú vyvinula švajčiarska spoločnosť ABB. Tá má impozantný výkon 350 kilowattov a údajne dokáže nabiť elektromobil až trojnásobne rýchlejšie v porovnaní s rýchlo nabíjacími stanicami Tesla. Samozrejme na tento výkon sa budú musieť prispôsobiť aj budúce elektromobily.

Rýchlo nabíjacia stanica Terra High Power s výkonom 350 kW dokáže nabiť batériu tak rýchlo, že priemerný elektromobil by mal získať dojazd do vzdialenosti 200 kilometrov už za 8 minút nabíjania. To by mohlo prispieť k rozšíreniu elektromobilov ako dopravných prostriedkov pre prekonávanie dlhších vzdialeností. Aktuálne nabíjacie stanice sú pritom oveľa pomalšie. Typ CHAdeMO dokáže dodať až 62,5 kW, typ J1772 špecifikácie úrovne 2 umožňuje 19,2 kW a rýchlo nabíjacia stanica Tesla Supercharger čerpá výkon do elektromobilov pri 120 kW.

Bohužiaľ, v súčasnosti neexistuje elektromobil, ktorý by dokázal zvládnuť takýto nápor energie, pričom väčšina súčasných elektromobilov na trhu má nabíjanie obmedzené na 50 kW kvôli udržaniu životnosti batérie. Elektromobil Nissan Leaf pre rok 2018 môže prijať maximálny výkon 100 kW, zatiaľ čo elektromobil Tesla Model 3 je schopný sa nabíjať niekde medzi 184 až 210 kW, no v súčasnosti je nabíjanie tiež obmedzené na približne 100 kW.

Schopnosť prijať tak rýchle nabíjanie je ďalším kritériom na zozname vývojárov batérií, spolu s energetickou hustotou, tepelnou stabilitou, životnosťou nabíjacieho cyklu a ďalšími parametrami. Nová rýchlo nabíjacia stanica Terra High Power od spoločnosti ABB sa tak momentálne dostane na svoju maximálnu nabíjaciu úroveň len v prípade, že sa cez ňu súčasne bude nabíjať viacero elektromobilov.

Rýchlo nabíjacia stanica Terra High Power s výkonom 350 kW dokáže nabiť batériu tak rýchlo, že priemerný elektromobil by mal získať dojazd do vzdialenosti 200 kilometrov už za 8 minút nabíjania.