Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept Citroënu naznačuje budúcnosť mestskej mobility

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je pravdepodobné, že mestá budú v budúcnosti ešte viac preplnené ako doteraz. To si vyžaduje kreatívne nápady, ako vyriešiť osobnú dopravu. Automobilka Citroën napríklad načrtla budúcnosť v koncepcii malého elektromobilu pre dve osoby, ktorý je alternatívou k autobusom, bicyklom a skútrom.

Hnacím motorom celého konceptu Citroën Ami One bola snaha vytvoriť elektrické vozidlo, ktoré by bolo všeobecne dostupné pre široké masy. Preto minimalistické rozmery a tvar kocky by, aspoň v teoretickej rovine, mohli umožniť jazdu aj osobám mladším ako 18 rokov, rovnako ako je to v prípade napríklad skútrov. Vozidlo je navrhnuté tak, aby slúžilo ako alternatíva pre tých, ktorí sa v meste zvyčajne spoliehajú na verejnú dopravu alebo cestujú na bicykloch, kolobežkách či skútroch.

Koncept mestského elektromobilu Citroën Ami One.

Používatelia si odomknú dvere vozidla s pomocou QR kódu cez skener na rukoväti dvier. Prostredníctvom služby zdieľaných vozidiel môžu cestovať len 5 minút alebo až 5 hodín. Dĺžka jazdy sa dá nastaviť alebo predĺžiť prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie. K dispozícii budú aj možnosti dlhodobejšieho prenajatia vozidla v rozpätí od piatich dní do piatich rokov. Aplikácia tiež ponúka informácie o stave batérie a spotrebe energie, spolu s hlasovou navigáciou, ktorá vodičov nasmeruje k najbližším nabíjacím staniciam alebo parkoviskám.

Koncept mestského elektromobilu Citroën Ami One.

Koncept elektrického vozidla Ami One má dĺžku len 2,5 metra a výšku 1,5 metra, pričom váži len 425 kilogramov. Otvorenosť vozidla podporuje sťahovacia strecha. V interiéri nad volantom sa nachádza 5 palcový displej, ktorý nahrádza tradičnú prístrojovú dosku. Batéria, ktorá je zabudovaná v podlahe, sa dá nabiť za menej ako dve hodiny. Elektromobil má dojazd približne 100 kilometrov na jedno nabitie a dosiahne maximálnu rýchlosť 45 km / h.

Koncept mestského elektromobilu Citroën Ami One.

Koncept mestského elektromobilu Citroën Ami One.