Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Poskakujúci agilný robot Ascento sa dostal do formy Pro

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Len minulý rok bol vyvinutý skákajúci samovyvažujúci sa robot Ascento 2 s dvomi nohami vybavenými kolesami. Hoci už vtedy boli jeho agilné schopnosti pôsobivé, jeho dizajnéri teraz odhalili ešte schopnejšiu formu robota pod názvom Ascento Pro.

Predchádzajúceho robota Ascento 2 vytvoril tím študentov inžinierstva zo švajčiarskeho výskumného inštitútu ETH Zurich. Má dve ohybné nohy, z ktorých každá má na spodnej strane umiestneného koleso poháňané motorom v náboji. Pri pohybe po rovných povrchoch, ako sú podlahy alebo cesty, sa tento robot rýchlo a efektívne valí na týchto kolesách. Keď však narazí na prekážku, zastaví sa a prikrčí sa, aby pokrčil nohy vybavené pružinami a potom vyskočil a prekonal predmet. Opakovaným vykonávaním tejto akcie je robot dokonca schopný vyjsť aj po schodoch.

Navyše sa jeho nohy môžu ohýbať nezávisle od seba. Vďaka tomu môže Ascento 2 zostať vodorovne a udržať rovnováhu aj pri prechádzaní nerovným terénom. Táto funkcia tiež umožňuje robotovi zostať stáť pri náraze z jednej strany a po páde vstať. Nový robot Ascento Pro obsahuje všetky tieto funkcie a pridáva ešte niektoré ďalšie.

Robot Ascento Pro je plne autonómny, hoci sa stále dá ovládať aj na diaľku.

Zatiaľ čo Ascento 2 je len čiastočne schopný autonómnej prevádzky, model Pro zvláda plne autonómnu jazdu. Využíva k tomu integrovanú technológiu LiDAR, palubné kamery a LED svetlomety, pomocou ktorých sa zorientuje v priestore. Je dokonca schopný si sám nájsť nabíjací stojan špecifický pre tento systém, na ktorý spustí hornú časť tela, aby zapojil nabíjací port na jeho spodnej strane.

Keď už sa spomenulo nabíjanie, batéria v robotovi Ascento 2 vydrží na jedno nabitie približne len 1,5 hodiny, zatiaľ čo batérie v robotovi Pro vydrží na jedno nabitie až neuveriteľných osem hodín. Jeho batériu je možné v prípade potreby vybrať a vymeniť za čerstvo nabitú. Model Pro má tiež väčšie kolesá, čo mu umožňuje ľahšie prekonať menšie prekážky a je navyše aj rýchlejší. Dosahuje maximálnu rýchlosť 12 km / h, v porovnaní s 8 km / h v prípade modelu Ascento 2.

Vývojári tvrdia, že robot Ascento Pro si môže nájsť využitie napríklad pre inšpekciu, stráženie, mestské dodávky či výskum robotiky.

Pre robota Ascento Pro nie sú ani schody žiadny problém.