Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojmotorový velomobil Podbike nepotrebuje žiadnu reťaz

Dvojmotorový velomobil Podbike nepotrebuje žiadnu reťaz
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Velomobil má zvyčajne podobu trojkolky s uzavretým zosilneným telom, v ktorej je používateľ v ležiacej polohe a nohami šliape do pedálov. Niektoré modely môžu mať aj elektrický motor pre podporu šliapania jazdca. Velomobil Podbike je však výnimočný v tom, že má až štyri kolesá, dva motory a žiadnu reťaz.

Podbike vyvíja nórska spoločnosť Elpedal a hoci má tento velomobil pedále, sú priamo prepojené s generátorom. Ako jazdec šliape do pedálov, jeho výkon je elektricky prenesený do dvoch motorov, umiestených po jednom na každom zadnom kolese. Odnímateľná batéria prináša volomobilu dostatočný výkon, vďaka ktorému dosahuje maximálnu rýchlosť až 25 km / h.

Dojazd na plne nabitú batériu je odhadovaný na 60 kilometrov. K dispozícii je možnosť pridania rozširujúcej batérie, ktorá dojazd ešte o niečo predĺži. Pridaním ďalších batérií sa zvýši hmotnosť velomobilu, ktorá je s jednou batériou udávaná na 40 až 50 kilogramov.

Nórska spoločnosť Elpedal vyvíja elektrický velomobil s názvom Podbike.

V súčasnosti je velomobil Podbike v štádiu prototypu v podobe odkrytého podvozku. Konečný produkt bude mať aj úplný termoplastický kryt pre dosiahnutie lepšej aerodynamiky a ochranu proti poveternostným vplyvom. Podbike pojme jednu dospelú osobu plus dieťa alebo iný náklad na zadnej strane. Velomobil sa dokonca bude dať vyklopiť do vertikálnej polohy, takže pri parkovaní nezaberie toľko miesta.

V súčasnosti je velomobil Podbike v štádiu prototypu v podobe odkrytého podvozku.

Podľa plánov výrobcu by prvé kompletné testovacie jednotky mali byť pripravené na začiatku budúceho roka. Uvedenie v Nórsku je naplánované na začiatok roka 2019 a celoeurópske uvedenie do prevádzky je v kalendári označené až na rok 2020. Ceny v Nórsku sa odhadujú na 50 000 NOK vrátane DPH a na ostatných európskych trhoch bude cena velomobilu Podbike asi 4 600 EUR bez DPH a dopravy.

Hoci má velomobil Podbike pedále, sú priamo prepojené s generátorom. Ako jazdec šliape do pedálov, jeho výkon je elektricky prenesený do dvoch motorov, umiestených po jednom na každom zadnom kolese.