Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé preteky lietajúcich áut na svete by sa mohli konať v Austrálii

Prvé preteky lietajúcich áut na svete by sa mohli konať v Austrálii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina technológií v súčasných spotrebiteľských automobiloch vychádza pôvodne z pretekárskych áut, ktoré vďaka nim získali konkurenčnú výhodu. Z tohto poznatku vychádza aj austrálska spoločnosť Alauda, ktorá chce urýchliť vývoj lietajúcich automobilov prostredníctvom ich zapájaním sa do pretekov. Spoločnosť teraz buduje stroj, ktorý by sa dal prirovnať k pretekárskemu dronu nesúcemu človeka.

Lietajúci stroj dostal názov Alauda Mark 1 Airspeeder a je navrhnutý tak aby uniesol jedného pilota pri maximálnej rýchlosti letu až 250 km / h. Bude vybavený štyrmi 50 Mw elektrickými motormi poháňanými rovnakými lítium-iónovými článkami, ako sú batérie v elektromobile Tesla Model S. Mark 1 Airspeeder bude mať rám vyrobený z leteckého hliníka a jeho karoséria z uhlíkových vlákien by mala mať nosnosť 120 kilogramov a pomer výkonu a hmotnosti 1,66.

Všetko toto znie veľmi ambiciózne, no tím Alauda zatiaľ neprisľúbil príliš prevratné veci ohľadom dĺžky letu a tak v súčasnosti je cieľ dosiahnuť aspoň 10 minút vo vzduchu. Pri plánovanej maximálnej rýchlosti by však aj to mohlo byť spočiatku dostačujúce.

Zakladateľ spoločnosti Alauda, Matt Pearson, pri prototype Mirage Airspeeder, z ktorého bude vychádzať Mark 1 Airspeeder - prvý model lietajúceho pretekárskeho auta s človekom.

V pláne je uskutočniť prvý skúšobný let už na začiatku roka 2018 a potom by nasledovali prvé preteky dvoch lietajúcich áut, ktoré by sa uskutočnili v austrálskej púšti koncom roka 2018. Prvý ročník majstrovstiev sveta Airspeeder, v ktorom by si lietajúce autá od rôznych výrobcov porovnali navzájom sily, by sa mohli následne uskutočniť v roku 2020.

Zatiaľ je to však všetko skôr len na papieri, respektíve spoločnosť Alauda sa snaží získať finančné prostriedky na vývoj prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. V nej síce podporovatelia nezískajú vlastný Airspeeder, no pri minimálnom vklade 35 AUD (okolo 22,4 EUR) dostanú exkluzívny prístup k budúcemu testovaciemu preteku, za predpokladu že sa tak stane.

Takto by mohlo vyzerať lietajúce pretekárske auto Alauda Mark 1 Airspeeder.