Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Daimler testuje doručovanie balíkov do kufrov zaparkovaných áut

Daimler testuje doručovanie balíkov do kufrov zaparkovaných áut
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Objednanie tovaru si cez internet je pohodlné a môžete ušetriť nejaké tie peniaze. No či ušetríte aj čas je otázne, keďže by ste v čase doručenia balíka mali byť doma. Vývojári z Lab 1886 spoločnosti Daimler však skúšajú inovatívny spôsob doručovania zásielok priamo do kufrov zaparkovaných áut.

V rámci pilotného testovania s názvom chark bolo v nemeckom Stuttgarte úspešne dokončených viac ako 1 000 doručení zásielok priamo do kufrov vozidiel Mercedes kompatibilných s mobilnou aplikáciou pre operačné systémy iOS. TO znamená v podstate modely automobilov od roku 2015.

Spoločnosť Daimler pritom hovorí, že online nakupujúci môžu využiť túto službu, aj keď je vozidlo prenajaté alebo ide o služobné vozidlo. Objednávky je možné zadať v ktoromkoľvek internetovom obchode a stačí len, aby počas objednávky kupujúci udal, že zásielka sa má doručiť prostredníctvom „chark“ systému. Potom zadá potrebné údaje, spolu s časovým oknom, kedy sa má zásielka doručiť a miestom, kde je jeho vozidlo zaparkované.

Daimler testuje doručovanie balíkov do kufrov zaparkovaných áut.

Doručovacia služba je vybavená digitálnym kľúčom, ktorý vozidlo raz odomkne a uzamkne a balí tak zostane bezpečne uložený v jeho kufri. S týmto kľúčom sa samozrejme nedá s vozidlom jazdiť. Kupujúci je cez svoj smartfón upozornený na zásielku na ceste a po dokončení doručenia dostane ďalšie upozornenie spolu s fotografiou uloženého balíka v kufri jeho vozidla.

Momentálne je táto doručovacia služba dostupná majiteľom kompatibilných vozidiel Mercedes v Berlíne. No vodiči budú musieť požiadať o účasť na tomto ďalšom pilotnom projekte, pričom je k dispozícii iba 250 pozícií. Lab 1886 však v budúcnosti plánuje rozšíriť testovanie tejto inovatívnej doručovacej služby aj do ďalších nemeckých miest.

Daimler testuje doručovanie balíkov do kufrov zaparkovaných áut.

Daimler testuje doručovanie balíkov do kufrov zaparkovaných áut.