Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilný nabíjací robot pre elektromobily naberá reálnu podobu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári z automobilky Volkswagen pokročili v úsilí urobiť z nabíjania elektrických vozidiel úplne autonómnu činnosť. Takmer na deň presne pred rokom predstavila automobilka svoj koncept mobilného nabíjacieho robota a teraz nám poskytuje pohľad na robota v podobe prototypu.

Pre uvedenie do obrazu, koncept mobilného nabíjania spoločnosti Volkswagen pozostáva z dvoch samostatných, ale vzájomne spolupracujúcich modulov. Prvým z nich je „mobilné energetické zariadenie“, ktoré je v podstate veľkou batériou na kolesách, ktoré je doplnené o nabíjačku. Druhým modulom je mobilný robot, ktorý môže ťahať túto prívesnú jednotku k elektromobilu, autonómne zapojí nabíjačku a nechá príves nabíjať, zatiaľ čo môže prísť k ďalším elektromobilom a zapojiť ďalšie mobilné nabíjačky alebo sa vráti späť na základňu a čaká na ďalšie objednávky.

Autonómny robotický systém pre mobilné nabíjanie elektromobilov.

Po dokončení nabíjania robot odpojí mobilnú nabíjačku a zavezie ho späť k vlastnej nabíjacej stanici pre doplnenie energie. Celý proces sa aktivuje prostredníctvom mobilnej aplikácie, alebo komunikáciou cez Car-to-X, pričom je úplne autonómny.

Koncept nadviazal na prototyp typu „všetko v jednom“, ktorý bol predvedený v roku 2017, ale oddelenie batérie od hardvéru a softvéru potrebného na cestu k požadovanému vozidlu, otvorenie klapky, pripojenie zástrčky k nabíjaciemu portu, odpojenie zástrčky, keď je nabíjanie dokončené, a návrat do nabíjacej stanice má zjavné výhody z hľadiska zníženia nákladov.

Autonómny robotický systém pre mobilné nabíjanie elektromobilov.

Systém je pritom navrhnutý tak, aby riešil jednu z hlavných prekážok pre tých, ktorí uvažujú o kúpe elektrického vozidla. A to je ešte stále nedostatočná nabíjacia infraštruktúra. Hoci počet nabíjacích staníc na celom svete rastie, ich integrácia do existujúcich štruktúr, ako sú podzemné parkoviská a obmedzené parkovacie plochy, môže byť zložitá a nákladná.

Autonómny robotický systém pre mobilné nabíjanie elektromobilov.

Nabíjací robot, ktorý sa pripája k flexibilnej rýchlo nabíjacej stanici by mohol tento problém prekonať. Flexibilná rýchlo nabíjacia stanica, ktorá bola vyvinutá v spolupráci so spoločnosťou DU-POWER New Energy Technical Co., Ltd., v snahe pomôcť rozšíriť trh e-mobility v Číne, je navrhnutá tak, aby sa dala ľahko umiestniť takmer kdekoľvek a mohla sa ľahko pohybovať. Volkswagen však tvrdí, že pracuje na „kompletnej rodine mobilných zariadení pre nabíjanie jednosmerným prúdom.

Teraz, keď je technológia v štádiu prototypu, spoločnosť Volkswagen tvrdí, že bude pokračovať v ďalšom vývoji mobilného nabíjacieho robota. Uvedenie flexibilnej rýchlo nabíjacej stanice do obehu je naplánované na rok 2021.

Autonómny robotický systém pre mobilné nabíjanie elektromobilov.