Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Eko technológia využíva miestnu pôdu na 3D tlač štruktúr

Eko technológia využíva miestnu pôdu na 3D tlač štruktúr
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ, čo technológia 3D tlače umožňuje rýchlejšiu a lacnejšiu výstavbu budov, takéto konštrukcie sú zvyčajne vyrobené z betónu, čo však nie je príliš ekologické. Čoskoro však bude možné vytlačiť budovy aj šetrnejším spôsobom, s využitím miestnej pôdy.

Problém s betónom spočíva vo výrobe cementu, ktorý sa bežne používa ako spojivo. Podľa niektorých štúdií je tento proces zdrojom asi 8 percent svetových emisií oxidu uhličitého vyprodukovaných človekom. Pri hľadaní ekologickejšej alternatívy preto vedci z univerzity Texas A&M zamerali svoju pozornosť na formovateľnú ílovitú pôdu, ktorá sa nachádza pod ornicou na miestach po celom svete.

Začali s pôdou zo záhrady jedného z kolegov a pridali k nej netoxickú látku známu ako karboxymetyl (trimetyl) azanchlorid. Je to vedľajší produkt v odvetví spracovania cukrovej repy a jeho pridaním sa zvyšuje mikroskopická povrchová vrstva hliny. To zabránilo ílovitej pôde absorbovať vodu a rozširovať sa, čo by bolo dosť problematické, keby bol materiál použitý v budove. Vedci tiež pridali častice kremičitanu sodného a celulózové vlákna, ktoré pomáhali zlepiť hlinu k sebe tak, aby sa dala ľahšie extrudovať cez dýzu 3D tlačiarne.

Vedci vyvinuli metódu pre 3D tlač štruktúry pomocou miestnej upravenej pôdy.

Doteraz tím vytvoril testovacie 3D tlačené štruktúry v malom meradle, ktoré boli vyrobené zo stohovaných tlačených vrstiev ošetrenej hliny. Predtým, ako sa výskumníci pokúsia o čokoľvek väčšie, majú v úmysle zvýšiť schopnosť hliny niesť vyššie zaťaženia.

Tím nakoniec dúfa, že vyvinie chemickú „súpravu nástrojov“, ktorú by ľudia mohli použiť na premenu akéhokoľvek typu pôdy na 3D tlačové médium. To by nielenže eliminovalo potrebu cementu, ale aj minimalizovalo náklady na energiu a emisie skleníkových plynov, ktoré sa vyskytujú pri preprave ťažkých stavebných materiálov na veľké vzdialenosti na staveniská. Táto technológia by si mohla v budúcnosti nájsť využitie aj na iných planétach. Astronauti by tak mohli tlačiť štruktúry na Mesiaci alebo na Marse.