Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezdrôtové fotopláty zmenia CO2 a slnečné žiarenie na čisté palivo

Bezdrôtové fotopláty zmenia CO2 a slnečné žiarenie na čisté palivo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zariadenie, ktoré účinne napodobňuje prirodzený proces fotosyntézy, by predstavovalo obrovský prielom v oblasti energetiky. Vedcom z Cambridgskej univerzity sa pritom podarilo vytvoriť bezdrôtový plát plný fotokatalyzátorov, ktoré dokážu premeniť slnečné svetlo, vodu a oxid uhličitý na čisté palivá.

Už v minulosti sa podarilo výskumnej skupine vyvinúť druh umelého listu, ktorý podobne ako prírodné listy premieňal slnečné svetlo a vodu na palivo - v tomto prípade takzvaný syngas vyrobený z oxidu uhoľnatého a vodíka. Toto zariadenie zachytilo slnečné svetlo cez absorbéry svetla perovskitu, ktorý býva súčasťou niektorých solárnych článkov. Tím teraz urobil niekoľko vylepšení svojho prístupu. Namiesto perovskitových absorbérov svetla sa platforma spolieha na nové fotokatalyzátory, ktoré sú vložené do fólie vyrobenej z polovodičových práškov, ktorých výroba je ľahká a lacná.

Novo vyvinutý fotoplát premieňa oxid uhličitý a vodu na použiteľné palivo.

Vznikol „fotoplát“ s rozmermi 20 x 20 centimetrov, ktorý slúžil ako skúšobná jednotka. Vedci ho použili na premenu slnečného žiarenia, oxidu uhličitého a vody na kyslík a kyselinu mravčiu, ktoré sa dajú ľahko skladovať na priame použitie ako palivo alebo na neskoršie použitie ako stavebný blok pre vodík.

Podľa tímu je táto metóda úplne novým spôsobom premeny oxidu uhličitého na čisté palivá a tento spôsob by sa dal ľahko vykonať v oveľa väčšom meradle. Vedci tvrdia, že by malo byť relatívne jednoduché vyrábať verzie, ktoré sa rozprestierajú aj niekoľko metrov, a predstavujú si tieto typy zariadení, ktoré sú na poliach a vyrábajú čistú energiu podobne ako solárne elektrárne.

V ďalších krokoch plánujú vedci vylepšiť účinnosť zariadenia vyskúšaním rôznych typov katalyzátorov, čo mu môže tiež umožniť vyrábať rôzne druhy solárnych palív.

Novo vyvinutý fotoplát premieňa oxid uhličitý a vodu na použiteľné palivo.