Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

MIT: Kombinácia materiálov v nových solárnych článkoch

MIT: Kombinácia materiálov v nových solárnych článkoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z MIT v spolupráci s univerzitou vo Stanforde vyvinuli nový druh solárneho článku, ktorý v sebe kombinuje dve rozdielne vrstvy materiálov schopných pohlcovať širšie spektrum slnečných lúčov. Tento vývoj by mohol priniesť lacnejšie a výkonnejšie fotovoltaické články, aké sa používajú doteraz v solárnych elektrárňach.

Nový článok sa skladá z vrstvy kremíka, ktorý je základným materiálom dnešných solárnych panelov, na ktorý vedci pridali polopriesvitnú vrstvu materiálu s názvom perovskit (CaTiO3). Bunky perovskitu sa počas niekoľkých rokoch vývoja dostali na 20 percentnú efektivitu čerpania svetelného zdroja a oproti kremíku stále nenarazili na teoretické maximum.

Článok zložený z týchto materiálov absorbuje vyššie energetické fotóny v užšom UV spektre cez vrstvu perovskitu. Fotóny nezachytené touto vrstvou putujú do spodnej časti kremíkového článku, ktorý absorbuje zostávajúcu svetelnú energiu.

MIT: Kombinovaný solárny článok

Momentálne tento kombinovaný článok dosiahol energetickú účinnosť 13,7 percenta, čo je nižšie ako pri štandardných perovskitových alebo kremíkových článkoch. Vyplýva to z toho, že testované články ešte neboli optimalizované na výkon. Vedecký tím verí, že by sa mohli priblížiť k 30 alebo dokonca 35 percentnej účinnosti.

Solárne panely dnes dosahujú účinnosť cez 40 percent, ale obsahujú vzácne a drahé materiály. Výroba tohto nového druhu kombinovaného solárneho článku je jednoduchá a zároveň použité materiály perovskitu a kremíka sú lacné.

Vedci teraz pracujú na optimalizácii výkonu zlepšovaním kvality perovskitových buniek a skúmajú možnosť vytvorenia perovskitového kompozitu, ktorý by v sebe kombinoval anorganický materiál s prvkami organického materiálu rozpustného vo vode. Takýto kompozit by mal byť odolnejší vo vonkajšom prostredí bez straty jeho výkonu.

MIT: Kombinovaný solárny článok