Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smart zásuvka by mohla šetriť energiu a znížiť elektronický odpad

Smart zásuvka by mohla šetriť energiu a znížiť elektronický odpad
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci v súčasnosti existuje množstvo domácich spotrebičov, ktoré sa dajú na diaľku monitorovať a ovládať cez internet, každé z nich musí obsahovať špecializovanú elektroniku takzvaného internetu vecí (IoT). Vedci teraz vytvorili jednoduchší systém, ktorý presunie túto elektroniku do domácich elektrických zásuviek.

Túto technológiu, nazvanú ako systém Smart Electrical Outlet / Socket (SEOS), vyvíja tím zo Singapurskej národnej univerzity. Obsahuje sieť „inteligentných“ čelných panelov, ktoré nahrádzajú panely, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú na elektrických zásuvkách v budove, spolu so štítkami NFC, ktoré sú prilepené k zástrčke na sieťovom kábli každého spotrebiča. Všetky zásuvky v jednej budove sa pritom cez Wi-Fi pripájajú k centrálnemu serveru.

Keď je jedna zo zástrčiek zasunutá do jedného z výstupov, čítačka NFC v tejto elektrickej zásuvke dokáže identifikovať zariadenie podľa jeho jedinečného kódu na štítku. Server potom vyhľadá v databáze elektrické špecifikácie tohto zariadenia. Používatelia môžu následne zapnúť a vypnúť toto zariadenie cez internet jednoduchým zapnutím alebo vypnutím zásuvky. To znamená, že keď sa spotrebič nepoužíva, nebude odoberať vôbec žiadny prúd. Pri bežných zásuvkách spotrebiče v pohotovostnom režime stále odoberajú elektrickú energiu.

Doc. Sanjib Kumar Panda (vľavo) a Dr. Krishnanand Kaippilly Radhakrishnan s prototypom systému Smart Electrical Outlet / Socket (SEOS).

Systém tiež umožní používateľom skontrolovať, či nebol spotrebič náhodne ponechaný zapnutý, a to sledovaním odberu v reálnom čase z jeho zásuvky. Okrem toho je možné naplánovať jednotlivé zásuvky tak, aby automaticky zapínali a vypínali spotrebič v konkrétnu dennú dobu. A čo viac, ak systém zistí, že spotrebič odoberá viac prúdu, ako je stanovené množstvo, automaticky vypne zásuvku, aby nedošlo k prehriatiu a poškodeniu spotrebiča.

Podľa vedcov by inštalácia systému SEOS mala stáť asi 80 dolárov na jednu zásuvku a táto technológia by mala znížiť celkovú spotrebu energie zásuviek v budove o 30 až 60 percent, v závislosti od veľkosti budovy. Systém SEOS by tiež mal znížiť náklady na spotrebiče a množstvo elektronického odpadu, ktorý produkujú, pretože každé zariadenie nebude musieť obsahovať vlastnú IoT elektroniku.