Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologické plasty vyrobené z cukrov sa pýšia unikátnymi vlastnosťami

Ekologické plasty vyrobené z cukrov sa pýšia unikátnymi vlastnosťami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hľadanie udržateľných alternatív k bežným plastom núti vedcov skúmať, ako sa môžu ich základné zložky získavať z iných zdrojov ako z ropy. V novej štúdii sa výskumníkom podarilo vytvoriť novú formu plastu s „bezprecedentnými“ mechanickými vlastnosťami, ktoré sú zachované počas štandardných recyklačných procesov. Boli pritom použité materiály odvodené z cukrov.

Prelomový ekologický plast vytvorili vedci z Birminghamskej univerzity vo Veľkej Británii a Dukeovej univerzity v USA, ktorí v snahe o udržateľnejšie plasty prešli na cukrové alkoholy. Tieto organické zlúčeniny majú podobnú chemickú štruktúru ako cukry, z ktorých sú odvodené, čo podľa vedcov môže priniesť jedinečné výhody pri výrobe plastov.

Tieto dve zlúčeniny sú izoidid a izomanid. Majú pevné kruhy atómov, ktoré vedci dokázali použiť ako stavebné kamene pre novú rodinu polymérov. Polymér na báze izoididu sa vyznačoval tuhosťou a kujnosťou ako typické plasty, no aj pevnosťou porovnateľnou s vysoko kvalitnými technickými plastmi.

Polymér vyrobený z izomanidu mal pritom podobnú pevnosť a húževnatosť, no s vysokým stupňom elasticity, ktorá mu umožnila obnoviť svoj pôvodný tvar po deformácii. Charakteristiky oboch plastov boli zachované po tom, čo boli podrobené bežným recyklačným metódam pulverizácie a tepelného spracovania.

Schéma zobrazuje štruktúru a charakteristiky stavebných blokov na báze cukru, ktoré stoja za novým prielomom v oblasti plastov.

Tím použil počítačové modelovanie na štúdium toho, ako im jedinečné priestorové usporiadanie atómov v zlúčeninách poskytuje tieto rôzne vlastnosti. V ďalšom kroku vedci vytvorili plasty s použitím oboch stavebných blokov, čo im umožnilo vyladiť mechanické vlastnosti a rýchlosť degradácie nezávisle od seba. To zvyšuje vyhliadky na vytváranie udržateľných plastov s požadovanou rýchlosťou degradácie bez vplyvu na ich mechanické vlastnosti.

Vedci si podali žiadosť o patentovanie technológie a hľadajú priemyselných partnerov, ktorí by pomohli s jej komercializáciou. Plasty na báze cukru by tak mohli ponúknuť udržateľnejšiu možnosť nielen z hľadiska výroby, ale aj ich rýchlej likvidácie v porovnaní s bežnými plastmi na báze ropy, ktoré sa niekedy rozkladajú aj dlhé stáročia.

Tím hovorí, že počas ďalšieho vývoja technológie sa bude zaoberať hľadaním možností zníženia výrobných nákladov a štúdiom potenciálneho vplyvu týchto materiálov na životné prostredie. Z dlhodobého hľadiska je možné, že tieto druhy materiálov by mohli nahradiť plasty petrochemického pôvodu, ktoré sa v životnom prostredí ťažko rozkladajú.

Výskum bol publikovaný v magazíne Journal of the American Chemical Society.