Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Festo: Robotické mravce, motýle a jazyk chameleóna

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Navrhnúť robota, ktorý by sa dokázal pohybovať ako druh zo živočíšnej ríše je oveľa ťažšie, ako sa môže zdať a práve takýmto robotom sa už nejaký ten čas venuje aj tím vývojárov zo spoločnosti Festo. Tí odhalili svoje nové robotické prototypy, ktoré pozostávajú z malej kolónie mravcov, motýľov z modrými krídlami a z chápadla, ktoré si berie za vzor jazyk chameleóna.

Robotické mravce, označované ako BionicANTs, majú simulovať autonómnu sieťovú technológiu, ktorá by v budúcnosti mohla prispieť k rozvoju prispôsobivých a inteligentných komponentov schopných pracovať v skupine pod kontrolovanou hierarchiou ako je to u živých mravcov. BionicANTs dokážu medzi sebou komunikovať a koordinovať svoje akcie a pohyby, ale sú pritom vždy podriadení spoločnému cieľu.

Festo BionicANTS

Využitím technológie Molded Interconnect Device sa trojrozmerné štruktúry obvodov integrovali do laserom vytváraných komponentov počas procesu výroby a táto technológia by mala umožniť väčšiu konštrukčnú slobodu. Piezo-keramické ohýbateľné prevodníky poháňajú nohy a čeľuste. Na hlave sú umiestnené dve kamery pre sledovanie pozície pomocou optického senzora.

Ďalším zaujímavým projektom je robotické rameno FlexShapeGripper, simulujúce podobné princípy lepkavého jazyka tak, ako to poznáme u chameleóna. Vodou naplnený elastický silikónový uzáver je schopný sa ovinúť okolo viacerých cieľových objektov rôznych tvarov v jednom pohybe.

Festo FlexShapeGripper

Toto zariadenie by si mohlo v budúcnosti nájsť uplatnenie pri servisných robotoch, v montážnych fabrikách alebo pri ľubovoľnom zariadení, pri ktorom je potrebné flexibilné riešenie pre manipuláciu s rôznymi tvarmi objektov súčasne.

Festo FlexShapeGripper

Tretím zariadením sú robotické motýle s označením eMotionButterflies, ktoré vykazujú kolektívne správanie a sú samostatne schopné v reálnom čase zabrániť vzájomnej zrážke pomocou sieťového navádzania a monitorovacieho systému.

GPS systém v miestnosti s desiatimi strategicky rozmiestnenými infračervenými kamerami, ktoré sú umiestnené v priestore, sleduje dve infračervené značky na trupe každého robota. Tieto informácie sa následne posielajú do počítača pre ich spracovanie.

Festo eMotionButterflies

Robotické motýle predvádzajú funkčnú integráciu, ľahkú konštrukciu a komunikáciu medzi systémami. Krídla sú potiahnuté tenkým elastickým kondenzátorom, pripevneným k tenučkej uhlíkovej konštrukcii. Rozpätie krídiel je 50 centimetrov pri váhe len 32 gramov.

Festo eMotionButterflies