Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacná kovová fólia vyčistí špinavú vodu v priebehu niekoľkých minút

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrálski výskumníci prišli na spôsob ako efektívne odstrániť znečisťujúce zložky z odpadovej vody. Je to možné vďaka novej kovovej fólii, ktorá môže pripomínať klasický alobal, ide o upravenú štruktúru kryštalickej zliatiny na báze železa. Proces je pritom finančne nenáročný a nečistoty sa dajú odstrániť už za pár minút.

Najmä baníctvo je miesto, kde sa produkuje masívne množstvo odpadovej vody, ktorá je plná kyselín a ťažkých kovov. V textilnom priemysle je voda zase znečistená chemicky rôznymi farbami. Vedci sa preto zaoberajú technológiami, ktoré by čo najlepšie dokázali aj takúto kontaminovanú vodu vyčistiť.

Nové riešenie, ktoré pochádza z univerzity Edith Cowanovej v Austrálii, podľa tímu vedcov dokáže čistiť odpadovú vodu účinnejšie ako iné metódy. Ide o techniku, ktorá využíva kryštalizované pásiky zliatiny na báze železa. Tie sa špecifickým spôsobom ohrejú, čím sa vytvorí usporiadaná štruktúra atómov. To má za následok, že sa elektróny pohybujú voľnejšie a lepšie na seba viažu znečisťujúce látky a efektívne ich konvertujú na neškodné látky, ako je H2O, CO2 atď.

Vedci vytvorili upravenú štruktúru kryštalickej zliatiny na báze železa, ktorá dokáže rýchlo a lacno čistiť kontaminovanú vodu.

Počas testovanie sa ukázalo, že nový materiál je dostatočne účinný na čistenie vody kontaminovanej farbami, ťažkými kovmi a organickými znečisťujúcimi látkami. Tie dokáže vyčistiť už v priebehu niekoľkých minút, čo je omnoho rýchlejšie ako súčasné metódy. Podľa vyjadrenia vedcov počas celého procesu nedochádzalo k vytváraniu odpadu a ten istý materiál bol až päť krát opätovne použitý počas testovania. Navyše dostatočné množstvo tejto zliatiny na vyčistenie tony odpadovej vody sa dá vyrobiť len za nejakých 10 dolárov.

Vedci naďalej pokračujú vo výskume a spolupracujú s partnermi z priemyselného odvetvia s cieľom ešte väčšieho zníženia nákladov a zlepšenia efektívnosti materiálu.