Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot inšpirovaný gekónmi má silný úchop, no jemný dotyk

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o robotické ruky, existujú také, ktoré dokážu pevne uchopiť tvrdé predmety, a tie, ktoré dokážu ľahko uchopiť jemné predmety. Experimentálna nová robotická ruka s názvom farmHand, ktorá je inšpirovaná gekónmi, však dokáže vykonávať oboje.

Toto robotické zariadenie, vytvorené s ohľadom na manipuláciu so širokým spektrom predmetov, vyvinuli výskumníci na Stanfordskej univerzite. Má štyri kĺbové prsty, ktoré sú schopné sa uzavrieť okolo predmetov napnutím vnútorných šliach. Podložka z elastoméru každého prstového segmentu je pritom vymodelovaná podľa chodidiel gekóna, čo umožňuje robotickej ruke bezpečné uchopenie povrchu krehkého predmetu, ako je napríklad paradajka, bez vynaloženia veľkej sily.

Chodidlá gekónov sa dokážu prilepiť na povrchy vďaka miliónom mikroskopických výbežkov podobných vlasom. Tieto výbežky sa dočasne spájajú s povrchmi na molekulárnej úrovni v dôsledku toho, čo je známe ako Van der Waalsova sila. Keď plazy vytiahnu nohy dopredu, väzba sa preruší.

Namiesto výčnelkov obsahujú segmenty na prstoch robotickej ruky farmHand podobne výkonné mikroskopické klapky. Tieto klapky sa potom nielenže molekulárne spájajú s povrchmi, ale nezanechávajú za sebou ani zvyšky lepidla, keď sa toto spojenie preruší.

Robotická ruka farmHand je schopná bezpečne uchopiť surové vajce bez toho, aby ho poškodila, no dokáže zdvihnúť aj uhlovú brúsku.

Aby sa podložky inšpirované gekónmi prispôsobili zakriveným povrchom, obsahujú aj skladaciu štruktúru podobnú rebrám, ktoré sa vypínajú s použitím malého množstva sily. Toto usporiadanie zaisťuje, že keď sa podložky dostanú do kontaktu s nerovným povrchom, rovnomerné množstvo sily sa rozloží po celej kontaktnej ploche. To minimalizuje možnosť poškodenia predmetu a znižuje pravdepodobnosť, že vykĺzne z uchopenia robotickej ruky.

V doteraz vykonaných testoch dokázala robotická ruka farmHand bezpečne uchopiť jemné predmety, ako je hrozno a surové vajcia. Zároveň však bezpečne uchopila a zdvihla ťažšie, robustnejšie predmety ako basketbalová lopta a uhlová brúska. V pláne je teraz pridanie systému spätnej väzby sily uchopenia.

Novo vyvinutá robotická ruka FarmHand je opísaná v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Science Robotics.