Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný čip varuje pred zlyhaním Li-ion batérií

Inteligentný čip varuje pred zlyhaním Li-ion batérií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe poháňajú lítium-iónové batérie takmer všetko, od smartfónov až po elektromobily, no ich technológia má nízku šancu na zlyhanie, kedy môže dôjsť k prehriatiu, poškodenie a dokonca k jej vzplanutiu. Aby sa lepšie predišlo takýmto udalostiam, tím vedcov vyvinul inteligentný čip, ktorý sa dá vložiť priamo do týchto batérií, a ktorý varuje pred nebezpečenstvom vzplanutia alebo explózie.

Dnešné lítium-iónové batérie sú už vybavené čipom, ktorý udržiava prehľad o jej napätí, teplote a odhadovanom stave nabitia. To umožňuje výstražným systémom upozorniť používateľa v prípade, ak sa batéria prehrieva priamo na obrazovke mobilného zariadenia. No podľa vedcov z Výskumného ústavu energie v Technickej univerzite Nanyang v Singapure chýba súčasným čipom schopnosť detekovať poruchy, čo môže viesť k potenciálne nebezpečnému zlyhaniu batérií.

Nový inteligentný čip dokáže presnejšie sledovať stav nabitia batérie spolu s jej zdravím. Čip to vykonáva prostredníctvom patentovaného algoritmu na základe elektrochemický meraní termodynamiky. Dáta sú prezentované ako trojrozmerný graf, ktorý vyzerá úplne odlišne pri novej batérii v porovnaní so zhoršenou alebo chybnou batériou.

Okrem zisťovania degradácie batérie dokáže nová technológia čipu určiť presný stav nabitia batérie, čím sa môže optimalizovať jej dobíjanie. Podľa vedeckého tímu je nový čip malý a dostatočne univerzálny, aby sa mohol použiť v takmer všetkých druhoch batérií, či už v mobilných zariadeniach, alebo aj v obrovských agregátoch v elektrických vozidlách a vyspelých lietadlách.

čip, batéria, Li-Ion batéria, vzplanutie, výbuch, poškodenie, Lítium-iónová batéria, NTU čip, inteligentný čip, algoritmus, univerzita, Nanyang, porucha, detekcia, stav, výdrž, veda, výskum, technológie, novinky, inovácie