Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové 2D materiály konvertujú Wi-Fi signál na elektrickú energiu

Nové 2D materiály konvertujú Wi-Fi signál na elektrickú energiu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia bezdrôtového nabíjania sa začína čoraz viacej presadzovať, no stále má krátky dosah a zariadenie zvyčajne musí ležať na nabíjacom paneli. No vďaka inžinierom z MIT by sa to v budúcnosti mohlo zmeniť. Vyvinuli totiž tenučké zariadenie, ktoré zachytí Wi-Fi signály a premení ich na elektrickú energiu.

Nová technológia je založená na existujúcich zariadeniach, ktoré sa nazývajú ako smerové antény. Tie dokážu zachytiť striedavé elektromagnetické vlny vo vzduchu, ako sú napríklad aj signály Wi-Fi siete, a premenia ich na elektrickú elektrinu. Avšak väčšina takýchto antén je neohybná a sú vyrábané z kremíka alebo arsenidu gallitého, preto sa hodia na napájanie malej elektroniky. ália a je najvhodnejšia na napájanie drobnej elektroniky. Takže tím v novej štúdii sa rozhodol vyvinúť novú rectennu, ktorá je dostatočne flexibilná, aby mohla byť zmenšená na oveľa väčšie veľkosti.

Tím vedeckých inžinierov z MIT sa preto rozhodol vytvoriť smerovú anténu z disulfidu molybdénu (MoS2). Tento polovodičový materiál meria len tri atómy, takže je extrémne flexibilný, zatiaľ čo si udržiava svoju efektivitu v konverzii signálu na elektrickú energiu. Štúdia naznačuje, že smerová anténa z MoS2 dokáže zachytiť a konvertovať bezdrôtové signály až do frekvencie 10 GHz s účinnosťou približne 30 percent.

Inžinieri z MIT vyvinuli tenučké zariadenie, ktoré zachytí Wi-Fi signály a premení ich na elektrickú energiu.

Je to menej v porovnaní s inými smerovačmi, ktoré môžu dosiahnuť efektívnosť až 60 percent. Tiež sa vytvára relatívne malé množstvo elektrickej energie – okolo 40 mikrowattov z približne 150 mikrowattov Wi-Fi signálu. No malo by to stačiť na napájanie malých nositeľných zariadení alebo malých zdravotníckych elektronických zariadení, takže nebudú potrebovať žiadne batérie.

Tím dúfa, že tieto nevýhody prevážia ďalšie výhodami 2D materiálu, vrátane jeho mimoriadnej flexibility a škálovateľnosti. Výskum bude pokračovať v snahe zlepšenia efektívnosti a budovanie oveľa komplexnejších napájacích systémov.