Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podarilo sa vyvinúť nový OLED displej s extrémne vysokým rozlíšením

Podarilo sa vyvinúť nový OLED displej s extrémne vysokým rozlíšením
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci zo Stanfordskej univerzity a zo spoločnosti Samsung vyvinuli OLED displej s extrémne vysokým rozlíšením. Nová takzvaná „metafotonická“ technológia zobrazenia by mohla zlepšiť čistotu farieb OLED panelov a potenciálne zvýšiť hustotu pixelov až na neuveriteľných 10 000 pixelov na palec (ppi).

Keď sa rozpráva o rozlíšení displeja, zvyčajne sa udáva celkový počet pixelov. Napríklad rozlíšenie Full HD má 1 920 x 1 080 pixelov, zatiaľ čo rozlíšenie 4K sa môže pochváliť 3 840 x 2 160 pixelov. No to nie je úplne všetko, čo sa týka kvality obrazu. Všetky tohtoročné najnovšie smartfóny majú displeje s hustotou pixelov medzi 450 až 600 ppi, no na veľkom televízore so 65-palcovou obrazovkou môže táto hustota klesnúť na 100 až 250 ppi. Je to jednoducho preto, že rovnaký počet pixelov je rozložených na oveľa väčšiu plochu.

Počas nového výskumu vyvinuli vedci technológiu OLED, ktorá zjavne môže dosiahnuť hustotu nevídaných až 10 000 pixelov na jeden palec. Vďaka takému vysokému počtu pixelov, ktoré sú vtesnané do displeja, ich ľudské oko takmer nemôže rozlíšiť medzi sebou, čo môže snímkam poskytnúť úroveň detailov blízku úrovni zo skutočného sveta.

Táto neuveriteľná čistota obrazu by mohla byť veľmi užitočná v prípade zariadení pre zobrazenie virtuálnej reality, takzvané VR headsety, kde je hustota pixelov obzvlášť dôležitá, pretože displeje sú umiestnené len niekoľko centimetrov od očí používateľa. Ten tak môže ľahšie spozorovať medzery medzi pixelmi. Ak sú príliš veľké, môže to pôsobiť dojmom, akoby sa pozeral na virtuálny svet cez dvere.

Prierez novou zobbrazovacou technológiu OLED, ktorú vyvinuli výskumníci zo Stanfordskej univerztiy a zo spoločnosti Samsung.

Na výrobu novej technológie tím vývojárov pridal ďalšiu vrstvu na spodok konvenčného zloženia OLED panela. Normálne sa OLED panel skladá z niekoľkých vrstiev organických materiálov vyžarujúcich svetlo, ktoré sú vložené medzi elektródy. Pri aktivácii elektródami emitujú svetelné zdroje buď červené, zelené alebo modré svetlo, čo dodáva pixelu jeho farbu.

Nová vrstva sa nazýva ako optický metapovrch a je tvorená výstupkami v nano meradle. Tie manipulujú spôsobom, ako sa svetlo odráža späť, a menia rezonanciu rôznych farieb v jednotlivých pixeloch. Tím hovorí, že sa dá táto technológia prispôsobiť rôznym vlnovým dĺžkam svetla, ktoré vytvárajú každú farbu, takže každý pixel môže mať rovnakú výšku. To v konečnom dôsledku znamená, že OLED obrazovky by mohli byť plochejšie, tenšie a ľahšie, než sa v súčasnosti vyrábajú.

Na overenie technológie vytvoril tím malé zariadenia. Keď ich potom porovnávali s typom OLED technológií, ktoré sa používajú v televízoroch a v iných veľkých displejoch, zistili, že ich nové metafonické zariadenie si zachováva vyššiu „čistotu“ farieb a má dvojnásobnú luminiscenčnú účinnosť, ktorá je popisovaná ako pomer jasu k energetickej účinnosti. No a samozrejme je tu obrovská výhoda až neuveriteľnej hustoty až 10 000 pixelov na palec.

Tím tvrdí, že spoločnosť Samsung teraz skúma, ako rozšíriť túto technológiu pre prípadné použitie na výrobu OLED displejov v plnej veľkosti.